Bulgari breekt wereldrecord voor dunste mechanische horloge

De Bulgari Octo is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest spraakmakende herenhorloges. De wereldrecordbrekende Finissimo Ultra is hiervan de vergrotende trap.

Om te zeggen dat Bulgari Octo-horloges het de laatste jaren goed doen, is een understatement. Zo is ‘ie gespot om de polsen van onder meer Cristiano Ronaldo, John Legend, Bradley Cooper, Idris Elba, Gerard Butler, Jared Leto en Matthew McConaughey. Een indrukwekkende clientèle.

Zeker als je bedenkt dat de Octo pas zo’n acht jaar bestaat, maakt het de populariteit des te opmerkelijker. Bulgari-CEO Jean-Christophe Babin, zei er al eens het volgende over: “Octo’s onderscheiden zich van de massa en zijn erg belangrijk voor ons omdat ze het karakter van het merk herdefiniëren, namelijk de unieke fusie tussen Italiaans design en Zwitserse techniek.”

Bulgari vs. Piaget

Ook strijden ze met Piaget om een record in de horlogewereld. En met de Bulgari Octo Finissimo Ultra is de winst weer bij Bulgari. Bulgari heeft opnieuw de winst voor het maken van ’s werelds dunste mechanische horloge, nadat het zijn titel een paar jaar geleden aan Piaget had verloren.

De zojuist uitgebrachte Bulgari Octo Finissimo Ultra is de nieuwe ‘magere’ kampioen. Het merk is erin geslaagd om het ondenkbare te doen door een mechanisch horloge te maken waarvan de totale dikte maar 1.8mm (!) is. Dezelfde dikte als een muntstuk van 20 eurocent.

Monochromatisch

In slechts acht jaar tijd heeft de Octo Finissimo-lijn van het Italiaanse luxemerk acht unieke horlogerecords gebroken, waaronder die van ’s werelds dunste chronograaf en ’s werelds dunste eeuwigdurende kalender. Nu behaalt de Octo Finissimo Ultra de titel als ’s werelds dunste mechanische horloge en verbreekt daarmee een record dat eerder werd gehouden door Piaget’s Altiplano Ultimate Concept. Die zelf een eerder ‘onverslaanbare’ 2mm is.

De kast is monochromatisch met gezandstraald titanium, een achthoekige kast met een diameter van 40mm en een dual-face wijzerplaat met aparte uren- en minutenfuncties om te voorkomen dat de wijzers op elkaar moeten worden gestapeld en ‘ie dus dikker wordt.

NFT-kunstwerk

Natuurlijk is het flinterdunne uurwerk volledig zichtbaar, ook omdat het nergens te verbergen is, waarbij de achterkant van de kast dubbel werkt als de hoofdplaat van het uurwerk in wolfraamcarbide. In plaats van een conventionele kroon, worden de wijzers geplaatst door twee afgeplatte roestvrijstalen gekartelde knoppen die in de flank van de kast zijn geplaatst.

Het uurwerk is serieus, want het BVL180-kaliber heeft een gangreserve van 50 uur en een tikgetal van 28.800 per uur. Het horloge wordt ook geleverd met een geïntegreerde titanium armband die slechts 1,5 mm dik is. Naast het ontwikkelen van dit recordbrekende horloge, heeft Bulgari ook een kunstwerk gemaakt.

De Octo Finissimo Ultra heeft ook een QR-code die met een laser is geëtst en kopers bij het scannen toegang geeft tot een exclusief NFT-kunstwerk. Het horloge is gelimiteerd tot slechts tien stuks van €400.000. Piaget is weer aan de beurt.