Cartier blaast Tank Française nieuw leven in om de pols van Rami Malek

De Tank Française werd gelanceerd door Cartier in 1996. Hij keert 26 jaar later terug om de pols van acteur Rami Malek.

Cartier’s Tank Française is een vlaggenschip van het Franse juwelenhuis. Dit horloge, gelanceerd in 1996, bracht een vleugje metaal in de iconische kast van het merk. De eerste Tank werd al in 1917 door Cartier op de markt gebracht. Ontstaan uit de geest van Louis Cartier, gezien als een voortzetting van het Santos-horloge, ’s werelds eerste polshorloge gemaakt in 1904.

De naam Tank verwijst naar een Renault-tank uit W.O. I. Vergelijk de lijnen en de overeenkomsten zijn direct duidelijk. De kast, met de wijzerplaat, vertegenwoordigde het chassis met geschutskoepel, terwijl de ‘lugs’ aan weerszijden verwijzen naar de tanksporen.

Sinds 1996

Sindsdien zijn er vele variaties ontstaan: zoals de Tank Cintrée, Tank Chinoise, Tank Must, Tank Américaine en Tank Anglaise. Tussen de laatste twee, respectievelijk uitgebracht in 1989 en 2012, was er de Tank Française. In 1996 en dat was een kleine revolutie, want dit was voor het eerst dat Cartier de rechthoekige kast aankleedde met een stalen band.

Tot op de dag, 26 jaar later, keert dit uurwerk terug met een nieuw design. Al is het meer een verfijning dan een complete revolutie. Cartier roept dat het ‘een nieuwe benadering op zowel esthetisch als ergonomisch vlak‘ is. Verkrijgbaar in staal en geelgoud, met of zonder diamanten. Wij hebben liever zonder.

“Het was een kwestie van de radicale vorm vastleggen, de essentiële lijnen vereenvoudigen en ze ontdoen van alle franjes om terug te keren naar het ontstaan ​​van het model,” aldus Marie-Laure Cérède, Creative Director of Jewelry and Watchmaking bij Cartier.

Facelift

Zie het dus eerder als een goede facelift. Waar het allemaal net iets meer naar ‘nu’ is gebracht en de stalen band nog mooier (en naadlozer) aan de kast zit. Ook de afwerking met gepolijste en gesatineerde oppervlakken geven het een upgrade. De Romeinse cijfers paraderen strak en clean op de duidelijke wijzerplaat met reliëf en worden aangevuld met de blauwe zwaardvormige uren-, minuten- en secondewijzers.

Bovendien heeft de nieuwe Tank Française een meer gefacetteerde kroon met cabuchon in de zijkant van de kast dan eerdere versies. De Tank Française is verkrijgbaar in drie maten: (27,5mm, 32mm en 36,7mm), in roestvrij staal of geelgoud, met of zonder diamanten.

Wij gaan voor het Large Model die er is voor €4.850. Alleen in het staal verkrijgbaar, met een automatisch kaliber: de 1853. Gebaseerd op de SW100 van Sellita, met een gangreserve van 37 uur en een waterbestendigheid van 30 meter.

Om deze nieuwe Tank Française in de kijker te zetten, heeft Cartier zich omringd met twee wereldsterren: de Franse actrice Catherine Deneuve en de Amerikaanse acteur Rami Malek. De commercial, die je hieronder ziet, is geregisseerd door de brit Guy Ritchie (Snatch, Sherlock Holmes) in Parijs. Waar we Deneuve zien door de decennia heen en Malek als regisseur op de indrukwekkende Pont Alexandre III.