Eén van de beste duikers onder de €1.000

Met een stamboom die teruggaat tot 1888.

Met al het horlogegeweld hier ga je soms voorbij aan iemand die op zoek is naar z’n eerste goede horloge. Niet meteen te krankzinnig qua prijs, maar wel van goede komaf en een techniek waarvoor je je niet hoeft te schamen. We hebben een perfecte gevonden in de nieuwe Certina DS PH200M.

Het horloge is een klassieker uit de 60’s, gegoten in een nieuw jasje. Met 42.8mm niet te groot en maar iets groter dan het origineel (40.5mm) uit 1967. Een elegante roestvrijstalen kast die waterbestendig is tot 200 meter met een zwarte draaibare duikring – om duiktijden bij te houden – en aangedreven door het betrouwbare ETA Powermatic 80 uurwerk. Met, zoals de naam doet vermoeden, een gangreserve van 80 uur.

Een stijl die hunkert naar vroeger, maar met duidelijke techniek van nu. Leuk detail is ook dat het glas boven de wijzers en wijzerplaat – overigens nagenoeg dezelfde als uit 1967 – van acryl is. Ofwel plexiglas. Tegenwoordig kiezen merken, ook bij de retromodellen, snel voor krasbestendig saffierglas. Maar plexiglas heeft een zekere warmte en look waarbij saffier niet in de buurt komt. Certina heeft overigens wel een anti-kraslaag van NEX Scratchguard aangebracht, zodat je niet al te panisch hoeft te zijn.

Certina is een merk dat wij, geven we met schaamte toe, nog veel te weinig aandacht hebben gegeven. En dat terwijl ze een lange historie hebben van uiterst betrouwbare en zelfs legendarische horloges. Duikers van de Amerikaanse Marine gebruikten afstammelingen van de DS PH200M en ook NASA toen ze een habitat op de oceaanvloer plantten in 1970. Ook hoorde het horloge bij de standaarduitrusting van duikers van de Australische Royal Navy.

In die periode ontstond ook het DS (Double Security) systeem, vandaar de afkorting in de naam van het duikhorloge. Het DS concept voorkomt dat er vocht en vuil in de horlogekast komen door middel van dubbele pakkingen. 

Het horloge wordt geleverd met een vintage NATO-band en een bruine lederen band die je met een quick-release systeem snel kunt verwisselen. Leuke extra’s, maar de prijs is wat voor ons de deal sluit. De Certina DS PH200M is er vanaf €795 en dat is veel horloge voor relatief weinig geld. Veel van de microbrand horloges liggen ook op die prijs, maar dan haal je met de Certina een hoop meer erfgoed in huis met indrukwekkende specs en vintage looks die ergens op slaan.