Hoeveel chocoladeletters mag je eten voordat je 1 kilo aankomt?

En hoe zit het met kruidnoten?

Sinterklaas is niet goed voor de weegschaal, dat weet iedereen. Maar hoeveel calorieën bevat een béétje chocoladeletter eigenlijk? En hoeveel mag je er eten voor je een kilo aankomt? Handig om te weten nu in augustus al letters en kruidnoten in de supermarkt liggen en we dus maanden in verleiding gebracht worden. Wat blijkt: een doorsnee chocoladeletter bevat iets meer dan 1.100 calorieën.

Om een kilo aan te komen, moet je ongeveer 7.000 calorieën bovenop je normale energiebehoefte binnenkrijgen. Een man heeft gemiddeld 2.500 calorieën per dag nodig. Om een kilo aan te komen, zou je dus 9.500 calorieën naar binnen moeten krijgen. Nogal een uitdaging.

De letterkwestie

Om een kilo aan te komen door het eten van chocoladeletters zou je acht 160 grams chocoladeletters moeten verorberen. Pure chocolade, melk of wit maakt niet zoveel uit. We denken vaak dat puur (net wat) gezonder is dan een melkchocoladeletter of een letter van witte chocola, maar door toegevoegde suikers maakt het weinig verschil qua caloriegehalte.

Kruidnoten

Hoeveel kruidnoten je kunt eten voordat je één kilo aankomt? Ruim 900 normale kruidnoten. Van chocoladekruidnoten zijn dat er bijna 700. Ga er maar aanstaan.

Weer eraf?

Als je een kilo lichaamsvet wilt verbranden staat dat gelijk aan circa 7.700 calorieën (kcal). Als je iedere dag 500 calorieën minder eet dan dat je verbrandt, val je in theorie 1 kilo vet af per 2 weken.

Om de 1.100 calorieën te verbranden kan je dagelijks 1,5 uur extra gaan hardlopen. Een andere optie is om dagelijks aanvullend twee uur op hoge intensiteit te fietsen. Of om dagelijks bijna twee uur extra te fitnessen of om twee uur los te gaan met bodypump. Meer slimme adviezen vind je hier. En hier.