De 10 beste films van regisseur Christopher Nolan

Eigenlijk heeft de legendarische regisseur — Oppenheimer, The Dark Knight, Inception — geen slechte films gemaakt.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Christopher Nolan bezorgde ons weer een kunststukje met de tijdreisfilm Tenet. Maar dat konden we eigenlijk van te voren al verwachten: deze regisseur is een fenomeen. Zijn recentste film, Oppenheimer, gaat over de ‘vader van de atoombom’ en valt bij menig Nolan-fan in de smaak. In de hoofdrol zien we Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Florence Pugh en Jack Quaid.

Eigenlijk heeft Christopher Nolan geen slechte films gemaakt in zijn meer dan twintig jaar durende carrière – al zijn sommige films natuurlijk beter dan andere. Dit zijn de beste films van de Oscar-winnende regisseur (op volgorde van IMDb-rating):

Beste films Christopher Nolan

TENET (2020) 7,3

Christopher Nolan’s meest recente film TENET is gelijk ook een van zijn slechtst beoordeelde films, maar dat wil niet zeggen dat hij niet de moeite waard is om te kijken. TENET draait om het personage gespeeld door John David Washington, die als naamloze CIA-agent te maken krijgt met een dreiging uit de toekomst. De dreiging heeft als doel het heden te verstoren, waarbij een soort tijdreizen aan te pas komt. Als Robert Pattinsons persona echter het woord timetravel in de mond neemt, krijgt hij ter correctie een andere omschrijving te horen: inversion. Dat lijkt op het terugdraaien van eerder afgespeelde gebeurtenissen, binnen het verloop van de reguliere tijdlijn. Volg je het nog? Goed, TENET is absoluut een aanrader.

Following (1998) 7,5

Following is de debuutfilm van Christopher Nolan. De jonge schrijver Bill (Jeremy Theobald) heeft geen inspiratie en achtervolgt mensen in Londen voor zijn eigen geestdrift. Wanneer een van de personen die hij achtervolgt hem doorheeft, wordt Bill geconfronteerd met zijn gedrag. Als oplossing besluiten de twee samen te gaan inbreken, aangezien de achtervolgde persoon een inbreker is. Vanaf dat moment lopen de zaken snel uit de hand.

Dunkirk (2017) 7,8

Dunkirk kreeg ook (net als iedere Christopher Nolan film uit dit lijstje) een sterrenregen van de filmrecensenten die ertoe doen. In de film zijn honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingelt door vijandelijke Duitse troepen in het Franse plaatsje Duinkerke. Gevangen op het strand met hun rug naar het Kanaal staan ze voor een onmogelijke situatie als de Blitzkrieg van de Duitse Wehrmacht dichterbij komt. Dunkirk heeft een sterrencast waar je U tegen zegt, met hoofdrollen voor Tom Hardy, Cillian Murphy en Harry Styles.

Batman Begins (2005) 8,2

Batman Begins is de eerste film uit de Batman-trilogie. Het is de ontstaansgeschiedenis van de legendarische Dark Knight. Nadat zijn ouders voor zijn ogen werden vermoord, reist de verbitterde Bruce Wayne (Christian Bale) de wereld rond, op zoek naar onrecht om te bestrijden. Met de steun van zijn trouwe butler Alfred (Michael Caine), de politie-inspecteur Jim Gordon (Gary Oldman) en zijn bondgenoot Lucius Fox (Morgan Freeman), keert Wayne uiteindelijk naar Gotham City terug om er zijn alter ego op los te laten: Batman.

The Dark Knight Rises (2012) 8,4

Nummer drie uit de Batman-trilogie is The Dark Knight Rises. In deze film van Christopher Nolan is het 8 jaar geleden dat Batman alles opofferde door de schuld op zich te nemen voor de dood van Harvey Dent (Aaron Eckhart), en daarna in de nacht verdween. Met de komst van een inbreekster (Anne Hathaway) en maniak (Tom Hardy) wordt Bruce Wayne uit zijn zelf opgelegde ballingschap gedreven en gedwongen te vechten voor het lot van Gotham City.

Memento (2000) 8,4

Het plot-twistende Memento is een van Christopher Nolans eerste films. Na de moord op zijn vrouw lijdt Leonard Shelby (Russ Fega) aan kortetermijngeheugenverlies. Tijdens de zoektocht naar de moordenaar probeert hij aanwezingen te onthouden door ze op zijn lichaam te tatoeëren. Eigenlijk begint Memento waar het plot eindigt, en scène voor scène wordt het verhaal herleid tot het begin. Als het laatste puzzelstukje op zijn plaats valt, komt Leonard tot een vervelende ontdekking.

The Prestige (2006) 8,5

In deze thriller van Christopher Nolan spelen Hugh Jackman en Christian Bale twee goochelaars wiens intense rivaliteit hen uiteindelijk tot dodelijk bedrog drijft. The Prestige heeft een killer-cast, die naast Jackman en Bale bestaat uit Scarlett Johansson, Michael Caine en David Bowie.

Oppenheimer (2023) 8,6

Oppenheimer is gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer en volgt de cruciale momenten die plaatsvonden in de laboratoria van Los Alamos – New Mexico, tijdens de Tweede Wereldoorlog – toen Robert Oppenheimer de atoombon creëerde.

Interstellar (2014) 8,6

In Interstellar speelt Matthew McConaughey ex-piloot Cooper, die nu als boer door het leven gaat. Hij laat zijn familie en een ten onder gaande Aarde achter voor een levensgevaarlijke expeditie buiten ons melkwegstelsel, om erachter te komen of er voor de mensheid een toekomst in de ruimte is.

Inception (2010) 8,8

Inception is Nolan’s geestverruimende sciencefictionfilm over een groep dieven die informatie steelt door het onderbewustzijn van anderen te betreden. Het is een boeiende, soms zelfs mind-bending film en een van de meest uitdagende films van de carrière van de regisseur. Dat is welondervonden, want de film sleepte meerdere Oscars binnen.

The Dark Knight (2008) 9,0

De meest monumentale (en misschien wel de bekendste) film van Christopher Nolan is The Dark Knight. Nolan bewees met The Dark Knight dat het superheldengenre ook is weggelegd voor een sterke verhaallijn met intellectuele densiteit en prijswaardig — acteerwerk. The Dark Knight is het het vervolg op Batman Begins, waarin Bruce Wayne zijn aflatende strijd tegen de misdaad voortzet. Met de hulp van Lt. Jim Gordon (Gary Oldman) en officier van justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart) stelt Batman zich ten doel de georganiseerde misdaad in Gotham eens en voor altijd uit te roeien.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels