Chrono in drievoud

Populair, maar lastig om ‘m goed te krijgen. Drie van onze favoriete chrono’s, in willekeurige volgorde.

Horloges
Horlogevragen – Hoe klink je als een expert in n...
Door Jorrit Niels
Horloges
Meten is Weten
Door Jorrit Niels

Tot zo’n 10 jaar geleden was het Nicolas Mathieu Rieussec die ’s werelds eerste chronograaf op zijn naam had staan. In 2013 werd er echter een zakhorloge van Louis Monet gevonden uit 1815. Eén van de meest populaire complicaties blijft tot de verbeelding spreken en is tot op de dag van vandaag lastig om te perfectioneren en prijzig om te produceren. Drie van onze favorieten.

Omega Speedmaster ‘57

Eén van de langste ambassadeurschappen in de horloge-industrie is zonder twijfel die tussen George Clooney en Omega. Eén van de meest recente die je om z’n pols zag is de Omega Speedmaster ’57 Co-Axial Master Chronometer Chronograph. Erg draagbaar met een diameter van 40.5mm en volgens Clooney ‘een toonbeeld van klasse’ en een herinnering aan de Omega die zijn vader droeg toen hij jong was.

Prijs: €9.900 (vanaf)

Van der Gang Original

Eén die nog steeds op onze verlanglijst staat. Made in Dokkum, functioneel, praktisch en clean; dat is Van der Gang. Het resultaat van een avontuur dat in 1990 begon en in 2008 uitmondde in een geheel eigen manufactuur van Wybe van der Gang. Wat voor de leek betekent dat Van der Gang alles voor zijn horloges zelf fabriceert. Wat bijzonder is bij Van der Gang, is de basis van de horlogekast. Deze is – als het om een stalen kast gaat – van één kilo massief roestvrijstaal dat ze minutieus bewerken zodat er uiteindelijk maar 18 gram overblijft. Dat zien we terug in zijn Original. De chronograaf met de bekende wijzer als de datumaanduiding.

€7.900 (vanaf)

Hublot Big Bang Gourmet

Damascus staal ken je wellicht als het materiaal van high-end messen. Het gereedschap van Michelin-chefs. Bijzonder aan Damascus staal – een combinatie van 304L en 316L staal – is de grote hardheid, flexibiliteit en anticorrosie-eigenschappen. Met als resultaat een uniek patroon. De Hublot wordt uitgegeven in een gelimiteerde editie van 200 stuks. De kasten worden geproduceerd in samenwerking met het Zweedse Damasteel, een bedrijf dat de kunst al sinds 1676 beheerst. Binnenin de 42mm kast tikt Hublot’s eigen HUB1280 Unico uurwerk.

Prijs: €25.200

Horloges
Horlogevragen – Hoe klink je als een expert in n...
Door Jorrit Niels
Horloges
Meten is Weten
Door Jorrit Niels