Citytrip: de beste adressen in Leeuwarden

Je hoeft niet ver te rijden/treinen voor een fijne citytrip. De historische hoofdstad van Friesland ontvangt je met open armen.

joppe spaa unsplash leeuwarden
Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg

Leeuwarden is een moderne stad, met in het centrum lichtkunst en metershoge graffiti-werken. Maar die moderniteit is geworteld in een geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse tijd, toen de stad gebouwd werd op terpen aan een inham van de inmiddels dicht geslibte Middelzee.

Slapen

De historische binnenstad van Leeuwarden is rijk aan singels en majestueuze panden. Een daarvan is het voormalige postkantoor en bankgebouw aan de Tweebaksmarkt, een groot gebouw dat magnifiek is getransformeerd tot viersterren-hotel. 

Dit Post-Plaza Hotel is in feite een doolhof met ruim tachtig kamers en her en der referenties aan de geschiedenis (denk: telegrafietoestellen en kamernummers in de vorm van gestileerde postzegels).

Ander architectonische hoteltipje: het in Empire-stijl gebouwde Catshuis. Dit is een boutique hotel aan de Nieuwestad met prachtige kamers, bruidssuites bijna. Het is gevestigd boven café Fire (voorheen de beroemde discotheek Fire), waar je sowieso even een borreltje drinkt voor het slapen gaan.

Drinken

Over borreltjes en bijzonder architectuur gesproken: De Blokhuispoort was ooit het Huis van Bewaring van Leeuwarden. Hieruit ontsnapte meesterkraker Aage M. in 1974 op spectaculaire wijze.

blokhuispoort leeuwarden

Inmiddels is De Blokhuispoort helemaal gerestaureerd; tegenwoordig tref je er geen gevangenen, maar bezoekers aan Café de Bak of aan Drink & Eetlokaal Proefverlof. Bij lekker weer moet je vooral even doorlopen naar de achterzijde, daar ligt aan de Zuidergracht een heerlijk terras.

Eten

Aan de gracht die Nieuwestad heet, vind je op korte afstand van elkaar enkele interessante adressen. Zo is er restaurant Roast, dé uitvalbasis voor de ware carnivoor.

Bij een restaurant met zo’n naam verwacht je een robuuste inrichting en een menu met stevig gegrild vlees. Nou, die verwachting wordt volledig ingelost. 

In Leeuwarden vind je ook een dépendance van het Amsterdamse biefstukrestaurant Loetje, namelijk recht tegenover de ingang van het Centraal Station, in een voormalig krakerspand. 

Wil je Michelin-niveau eten, maar dan betaalbaar? De intieme bistro Aragosta aan Voorstreek 12, gelegen binnen de stadsgrachten, heeft een Franse kaart die volgens de mensen bij de Michelin-gids een geweldige prijs-kwaliteitverhouding biedt. 

Nog meer drinken

In een ruig, industrieel ingerichte soutterain dat grenst aan restaurant Roast is cocktailbar Kelder 65 gevestigd. Die bar kent een menu met vaste en wisselende cocktails. De bitters en siropen worden door de bartenders zelf gemaakt.

Misschien nog spannender: op nog geen honderd meter lopen huist Dr. Watson, een smaakvol aangeklede speakeasy-cocktailbar in de Bagijnestraat die door sommigen het best bewaarde geheim van Leeuwarden wordt genoemd (zoek op de Eewal naar een dokterspraktijk).

Toch meer een bierenman? Bij speciaalbiercafé De Markies (adres: Groot Schavernek) kom je voor het gigantische aanbod aan bieren, maar misschien ook voor de bijbehorende verhalen.

Winkelen

In de buurt van eerdergenoemde Nieuwestad vind je een trits stijvolle winkels, zoals Hardwerk x Fogeltje, een winkel ingericht als huiskamer. Hier tref je vintage meubelen, een bak vol vinyl en rekken met duurzaam gecureerde kleding.

In de collectie van Hardwerk x Fogeltje herken je bekende merken als Nudie Jeans, Kuyichi, Armed Angels en Selected Homme, maar ook onbekendere zoals het Belgische Eat Dust.

Klup de dag ligt op een steenworp afstand van Hardwerk x Fogeltje. Deze – behoorlijke diepe – kledingwinkel heeft niet alleen een geestige naam, maar ook een orginele, niet te ingewikkelde collectie, met vooral goeie denim merken (Denham, Wrangler, Levi’s, Lee).

Bij KEES, een knappe mannenmodewinkel met een opvallend oog voor kleur, sla je de hoek om richting Kleine Kerkstraat. De Kleine Kerkstraat is een poos geleden uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. 

Drentel binnen bij de designwinkel van Eric Steenbergen Deze winkel biedt een breed assortiment: van verlichting tot tassen. 

Nørd is een concept store in de Sint Jacobsstraat waar ze ook een beste koffiebar hebben. Maar eigenlijk is het een snoepwinkel voor designliefhebbers – beter hou je hier de hand op de knip, want de verleidingen liggen hier opgestapeld.

Kijken

Het Fries Museum biedt onderdak aan het Fries Verzetsmuseum. Daar worden indrukwekkende verhalen verteld, dus agendeer ook een wandeling door de Prinsentuin ter contemplatie.

De Prinsentuin is hét stadspark van Leeuwarden, maar ooit fungeerde het als lusthof voor de Friese Nassau’s. Als je in de wintermaanden afreist naar Leeuwarden (november is filmmaand in Stadsschouwburg De Harmonie!), is het waarschijnlijk te fris om in de Prinsentuin een picknickkleedje neer te vleien onder een boom of aan de waterkant. 

Na een paar bochten doormarcheren ben je in het Boomsma Beerenburger Museum. Neem een kijkje bij deze distilleerderij, waar het Friese kruidenbittertje op traditionele wijze wordt bereid. Maar neem daar vooral ook een slokje. Proost!

Alle adressen:

  • Hotel

Catshuis, Nieuwestad 49 –

Post-Plaza Hotel, Tweebaksmarkt 27 –

  • Eten & Drinken

Aragosta, Voorstreek 12 –

Café de Bak, Blokhuisplein 40 –

De Blokhuispoort, Blokhuisplein 40 –

De Markies, Groot Schavernek 19 –

Dr. Watson, Zoek op de Eewal naar een dokterspraktijk –

Drink & Eetlokaal Proefverlof, Blokhuisplein 40 –

Fire, Nieuwestad 47 –

Loetje, Stationsweg 2 –

Kelder 65, Nieuwestad 65 –

Roast, Nieuwestad 63 –

  • Winkel

Eric Steenbergen, Kleine Kerkstraat 20 –

Hardwerk x Fogeltje, Nieuwestad 121 –

KEES, Nieuwestad 45 –

Klup de dag, Nieuwestad 53 –

Nørd, Sint Jacobsstraat 15 –

  • Museum

Boomsma Beerenburger Museum, Bagijnestraat 42A –

Fries Museum, Wilhelminaplein 92 –

Fries Verzetsmuseum, Wilhelminaplein 92 –

  • Optreden

De Harmonie, Ruiterskwartier 4 –

De Neushoorn, Ruiterskwartier 41 –

Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg