American Apocalypse. Dat is misschien nog net iets teveel eer, maar ook de tweede en eerste volledige trailer van Civil War, maakt indruk. Het is de eerste film in een nieuwe strategie van studio A24, die je kent van arthouse hits als Hereditary, Ex Machina, Past Lives, Midsommar, Men en Moonlight.
Ze willen zich vaker toeleggen op het maken van films met een groter budget. Als de kwaliteit er maar niet onder gaat leiden, lijkt dit een goede eerste stap te zijn. Achter de camera Alex Garland, die met Ex Machina en Annihaltion sci-fi onder de knie heeft. Met $75 miljoen maakt hij nu zijn duurste film tot nu toe. De huiveringwekkende trailer zie je hieronder.
In de nabije toekomst reist een team journalisten door de Verenigde Staten tijdens een snel escalerende burgeroorlog die het hele land overspoelt. De trailer start met een toespraak van de president, gespeeld door Nick Offerman, die burgers oproept om het op te nemen tegen ‘de alliantie van Florida en de westerse strijdkrachten van Texas en Californië’, vanwege hun afscheiding van de Verenigde Staten. De trailer toont ook pijnlijk realistische gevechten in New York City en Washington D.C. – inclusief een raketlancering die het Lincoln Memorial in puin legt.
De A24-film van schrijver-regisseur Alex Garland toont een nabije toekomst in de Verenigde Staten, waar 19 staten zich hebben afgescheiden van de Unie, terwijl een groot deel van de rest van het land wordt geregeerd door een tirannieke president die al aan zijn derde ambtstermijn bezig is.
Kirsten Dunst zien we in één van de hoofdrollen als fotojournalist die na talloze oorlogsgebieden nu het verhaal brengt in haar eigen land. Daarnaast zien we ook Cailee Spaeny (Priscilla), Wagner Moura (Narcos), Nick Offerman (The Last of Us) en Jesse Plemons (Killers of the Flower Moon).
Verdeeldheid
In werkelijkheid is er in de VS een welbekende toenemende politieke verdeeldheid gecombineerd met factionalisme, dus het was een kwestie van tijd voordat we een film kregen over de mogelijke gevolgen. Al zijn we daar nog wel een groot aantal stappen van verwijderd.
Er is veel aandacht besteed aan het idee van de film dat Texas en Californië aan dezelfde kant staan, omdat de twee staten in het echte leven grotendeels verschillende politieke voorkeuren hebben. Eén ding hebben ze echter gemeen: ze zijn beide rijk aan grondstoffen, dichtbevolkte staten die hypothetisch – tijdens een constitutionele crisis – beter uitgerust zouden kunnen zijn dan anderen om weerstand te bieden aan een uit de hand gelopen regering.
“Waarom Texas en Californië – is een vraag die ik wil dat het publiek stelt,” vertelde Garland eerder tijdens een persconferentie. “Ik heb de film geschreven als sci-fi, maar ik zie het helemaal niet als sci-fi.”
Verder sprak hij over de rol van Dunst, een journalist die tijdens de crisis door het land resit. “Journalisten worden vaak aangepakt door elke kant. Door politici, door het publiek. Het is niet noodzakelijkerwijs een kant van een politiek spectrum. En de waarheid is dat als je een gecontroleerde regering wilt, je journalisten nodig hebt.”