No-nonse cocktails met Nicaraguaanse rum van Flor de Caña

Een zonnig begin van je weekend, ondanks de regenwolken.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder

Een rumcocktail is de perfecte remedie voor de winterblues. De zachte alcoholische drank van Caribische afkomst geeft een inherent zomergevoel aan ieder die een slok neemt. Dat kan dus ook in de winter ook opgewekt worden door middel van een cocktail. Rum is in veel héél lekkere cocktail-klassiekers terug te vinden, zoals de Dark ’n Stormy, Daiquiri, Piña Colada — of in coolere cocktails als de Paloma of Rum Sour (zie onderaan dit artikel).

Bij rum denk je al vrij snel aan Cubaanse Bacardi, maar aan de andere kant van de Caribische zee vind je Flor de Caña: Nicaraguaanse rum die eigenlijk nog beter smaakt dan de populairste rum. Het Midden-Amerikaanse land wordt gesierd door kilometerslange kunstlijnen aan de Caribische Zee en Stille Oceaan, meren, regenwouden en vulkanen.

De San Cristóbal-vulkaan in Nicaragua.

Bij de hoogste en meest actieve vulkaan in Nicaragua, de San Cristóbal-vulkaan, wordt al 125 jaar lang rum gedistilleerd door Flor de Caña. Het rummerk, waarvan de naam letterlijk vertaalt naar ‘bloem van de suikerriet’, vervaadigt water uit de vulkanische regio om de drank te distilleren. Daarnaast heeft Nicaragua een perfect klimaat voor de teelt van suikerriet, wat een van de belangrijkste componenten in rum is. Dat smaakt héél goed in deze cocktails:

Rum Sour cocktail recept

Voor één Rum Sour cocktail.

Ingrediënten

  • 60 ml Flor de Caña rum
  • 30 ml vers limoensap
  • 15 ml suikersiroop
  • Druppel Angostura bitters
  • 1 eiwit (van een vers ei)
  • Schilletje van de limoen

Bereidingswijze

Shake de rum, het citroensap, de suikersiroop, bitters en het eiwit in een cocktailshaker. Voeg ijsblokjes toe aan de shaker en schud nogmaals. Schenk de cocktail uit over een zeef in een laag glas gevuld met ijsblokjes. Garneer met een dunne limoenschil.

Toch een makkelijkere cocktail maken, die evenzo zonnig smaakt? Dan is de Flor de Caña Ginger een aanrader: deze cocktail heeft verdomd veel weg van een Dark ’n Stormy, terwijl deze variant nog meer no-nonsense is. Mix simpelweg 60 ml Flor de Caña met 120 ml ginger ale en garneer met een limoenschijfje.

Entertainment
house of marley platenspeler pick up elpee
Marley in the house
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Lesbische onderbroekenlol in de nieuwe (b-)film...
Door Lisanne Meeder