Dit zijn de beste cocktailbars van Amsterdam

Lekkere cocktails? Check. Tof exterieur? Check. Goede locatie? Check.

Natuurlijk, zelf cocktails maken is hartstikke vermakelijk en voldoenend. Maar de echte cocktail-ervaring beleef je in een cocktailbar. De beste cocktailbars van Amsterdam? Die hebben we voor je opgesomd in dit artikel.

Tales & Spirits (Amsterdam Centrum)

Het uiterlijk van Tales & Spirits is geïnspireerd op de stijl uit de Amerikaanse prohibition-tijd in de jaren ’20. Nu, zo’n 100 jaar later, blijkt het interieur nog steeds een succes te zijn. Al vloeit bij cocktailbar Tales & Spirits de drank wél rijkelijk. De cocktailbar is populair onder Amsterdammers en heeft een groot cocktail-aanbod, waaronder een heuse menupagina vol variaties op de Old Fashioned.

Cocktailbar Tales and Spirits, Lijnbaanssteeg 5-7, Amsterdam

Rosalia’s Menagerie

Tussen de scheve gevels van historische grachtenpandjes huist sinds 2017 Rosalia’s Menagerie, een boetiekcocktailbar die lokale spirits combineert met internationale ingrediënten in cocktails die klassieke recepturen herontdekken. Rosalia’s bar is gebaseerd op de voorlopers van de dierentuinen, de menageries. Zeelieden betaalden openstaande rekeningen met de dieren en curiosa die ze meenamen van verre reizen. Zo ontstond achter de kroeg een kleine dierentuin met volière, de menagerie, waar gasten zich voor een paar stuivers aan de beesten kwamen vergapen. 

Cocktailbar Rosalia’s Menagerie is ook een verzamelplaats van curieuze vondsten, van vintage meubels en eigenaardige uitheemse dieren. Bijzondere spirits en ingrediënten komen van over de hele wereld samen op het menu, zoals dat eeuwen geleden ook ging in deze buurt. Wie de weg naar huis liever niet meer wil zoeken, blijft slapen op zolder. Achter de geheime deur achter in de bar zit de trap naar Rosalia’s Inn Upstairs, het boetiekhotel dat aan de bar verbonden is.

Rosalia’s Menagerie & Rosalia’s Inn Upstairs, Kloveniersburgwal 20, Amsterdam

Flying Dutchmen Cocktails (Amsterdam Centrum)

Over de kwaliteit van deze cocktailbar in Amsterdam hoef je niet te twijfelen. De head bartenders, Tess Posthumus en Timo Janse, werkten jarenlang bij cocktailbar Door 74, die drie jaar op plaats 15 van de World’s 50 Best Bars stond. Na die successen besloten ze hun eigen cocktailbar te openen, en dat werd Flying Dutchmen Cocktails. De cocktailbar ligt in een monumentaal pand aan het Singel in het centrum van Amsterdam en de cocktails zijn altijd van de allerbeste kwaliteit. Het kan haast niet lang duren voordat deze cocktailbar ook in het World’s 50 Best Bars belandt.

Cocktailbar Flying Dutchmen Cocktails, Singel 460, Amsterdam

Bar Feijoa (Amsterdam Centrum)

A bar with a reputation‘. Tja. Cocktailbar Feijoa heeft een waslijst aan huisregels waar ook wij ons in kunnen vinden. Bijvoorbeeld: shots komen rechtstreeks uit de fles, aan B52’s en dat soort ongein doen ze niet. Daarvoor kan je beter naar de Chicago Social Club gaan op een kilometer afstand. Maar ook: het zijn skilled bartenders, die op ongedwongen wijze cocktail-verzoeken graag aannemen.

Cocktailbar Bar Feijoa, Vijzelstraat 39, Amsterdam

Kevin Bacon Bar (Amsterdam-West)

De Kevin Bacon Bar is één van de leukste cocktailbars in Amsterdam-West. Gevestigd in het Hotel not Hotel, met een terras dat uitkijkt over de straten van het altijd-gezellige westen van Amsterdam. Op het cocktailmenu staan onder andere gevestigde klassiekers, zoals de Old Fashioned en de Espresso Martini, maar vind je ook experimentele cocktails met Aziatische en Zuid-Amerikaanse invloeden. Naast cocktails drinken, kan je bij de Kevin Bacon Bar ook een hapje eten in het Thaise restaurant.

Cocktailbar Kevin Bacon Bar, Witte de Withstraat 38, Amsterdam

Law & Order (Amsterdam Centrum)

Law & Order won dit jaar de ‘Cocktailbar van het Jaar’ award van Gault&Millau, en wat ons betreft is dat meer dan terecht. In hartje Amsterdam vind je de cocktailbar van de Letse barmannen Sergej Platonov en Vitaly Alekseyev. Een no-nonsense cocktailbar waar je prachtige cocktails drinkt, die met uiterste zorg en creativiteit zijn bedacht door het cocktail-duo.

Cocktailbar Law & Order, Voetboogstraat 4, Amsterdam

The Tailor (Amsterdam Centrum)

Gevestigd in het Grand Anantara Hotel Krasnapolsky, wordt cocktailbar The Tailor uiterst serieus genomen. De bar is erg mooi opgezet en heeft een fijne patio, al moet je natuurlijk wel door de lobby van het Kras om er te komen. Het nieuwe cocktailmenu van The Tailor is door bartender Alex Montrose gebaseerd op het leven van Mr. A.W. Krasnapolsky’s leven. Het is de ideale cocktailbar in Amsterdam om een date mee naartoe te nemen, want de bar zit nooit bomvol.

Cocktailbar The Tailor, Dam 9, Amsterdam

The Lemonman (Amsterdam-Zuid)

Cocktailbar The Lemonman is een eerbetoon aan de vader van de oprichter van Citroën, Roelof Citroen. Deze geboren en getogen Amsterdammer was fruithandelaar en kreeg de bijnaam ‘limoenman’. Omdat The Lemonman is gevestigd in de oude Citroën garage bij het Stadionplein, móést het eerbetoon zo zijn.

Cocktailbar The Lemonman, Stadionplein 8, Amsterdam-Zuid

Super Lyan (Amsterdam Centrum)

Als je het 17e eeuwse pand van Super Lyan binnenloopt, lijkt het alsof je een Amerikaanse diner uit de jaren vijftig binnenstapt. De imposante bar met roze neonletters en rood beklede barkrukken heeft een verrassend aanbod cocktails, bieren en wijnen. Ook hebben ze een Pornstar Martini Killer met wodka, Aperol, passievrucht, lychee en een subtiel veganistisch schuimlaagje.

Cocktailbar Super Lyan, Nieuwezijds Voorburgwal 3, Amsterdam

Vault Bar (Amsterdam Centrum)

Vault Bar is wellicht de meest luxueuze cocktailbar in Amsterdam. Cocktail attire is dan ook niet misplaatst wanneer je deze bar bezoekt, maar dat maakt een bezoek des te leuker. Vault Bar zit verstopt in het Waldorf Astoria Hotel aan de Herengracht, in zes aaneengesloten patriciërshuizen die vroeger in gebruik waren als hoofdkantoor van een privaatbank. Alleen de allerbeste bartenders worden van over de hele wereld ingevlogen om te werken in Vault Bar en voor jou een cocktail in te schenken. Laat je dus vooral verassen door de bartender.

Cocktailbar Vault Bar, Herengracht 542-556, Amsterdam

Bar Mokum (Amsterdam Oud-Zuid)

Je wilt graag een Amsterdamse cocktailbar? Voor de ultieme-authentieke-Amsterdam-experience ga je naar Bar Mokum. Hier vind je geen opsmuk of nongedoe, bij Bar Mokum krijg je cocktails zonder pretentie. Cocktails op z’n Mokums dus. De cocktails die hier worden gemaakt, zijn gecategoriseerd volgens het motto van de stad: heldhaftig, barmhartig en vastberaden.

Cocktailbar Bar Mokum, Ferdinand Bolstraat 11, Amsterdam

Bluespoon (Amsterdam Centrum)

Cocktailbar Bluespoon zit in het luxueuze Hotel Andaz aan de Prinsengracht, maar hotelbar Bluespoon is verassend toegankelijk. De bartenders van Bluespoon zijn niet vies van wat creativiteit en maken graag een experimentele cocktail voor je. Om de hoek van de bar vind je het Bluespoon restaurant, wat een perfecte uitvalbasis is om aan de cocktails vooraf te gaan.

Cocktailbar Bluespoon, Prinsengracht 587, Amsterdam

Door 74 (Amsterdam Centrum)

De coronamaatregelen hadden de prijswinnende cocktailbar Door 74 bijna genekt. Gelukkig kon dat worden voorkomen. In september 2021 maakte het team bekend dat de cocktailbar in Amsterdam weer heropent. Goed ook, want Door 74 is bijna Nederlands erfgoed: de barmannen zijn bekende namen in het wereldwijde cocktailcircuit en de zaak opende in 2008 als eerste speakeasy van West-Europa. Wie uit is op een bewogen avondje, gaat aan de bar zitten en laat zich vermaken door het vrolijke barpersoneel.

Cocktailbar Door 74, Reguliersdwarsstraat 74, Amsterdam

Bar Bukowski (Amsterdam-Oost)

Bar Bukowski is een soort buurtkroeg met goede cocktails. Met andere woorden: de cocktailbar in Amsterdam-Oost is een fijne plek voor de goedgemutste cocktaildrinker die met zijn vrienden cocktails wil drinken. Kies uit één van de signature cocktails of laat de bartender een keuze voor je maken. Succes gegarandeerd!

Cocktailbar Bar Bukowski, Oosterpark 10, Amsterdam

SUPPER Intimate (Amsterdam Centrum)

Deze geheime cocktailbar tref je in het nieuwe SUPPER Hotel, die voortkomt uit de legendarische Amsterdamse Supperclub aan het Singel. In het najaar van 2022 vierde de Supperclub het dertigjarig bestaan met de opening van een boetiekhotel én een nieuwe naam. Er was al een kledinglijn onder de naam SUPPER, en die naam is nu overal doorgevoerd, ook in SUPPER Intimate, de cocktailbar in de lobby van het hotel.

SUPPER Intimate, Singel 462, Amsterdam