Dit zijn de beste cocktailbars van Rotterdam

De havenstad kent meerdere (nieuwe) cocktailbars die topkwaliteit cocktails serveren.

In de afgelopen jaren zijn er in Rotterdam meerdere nieuwe cocktailbars verschenen. Nu we niet langer verplicht zijn om louter thuis cocktails te maken, is nu het moment om de nieuwelingen op te zoeken. De hoogste tijd om de cocktail-balans op te maken: welke cocktailbars in Rotterdam zijn de moeite waard? Onze favorieten staan opgesomd in deze lijst.

Botanero

Botanero’s bartenders Ryan Juliana (links) en Romek Patrzalek

De beste-cocktailbars-in-Rotterdam-lijst kickt af met een topper: bar Botanero. De op Mexico geïnspireerde cocktailbar in het centrum van Rotterdam is dit jaar uitgeroepen tot Cocktailbar van het Jaar door Gault&Millau en won in 2020 Esquire’s Beste Nieuwe Cocktailbar contest. De roem terzijde; Botanero serveert vooral cocktails van hoge kwaliteit, maar zonder pretenties. Wat je bij Botanero besteld? De beste cocktail van de kaart: tequilacocktail paloma – ijskoud van de tap.

Cocktailbar Botanero, Mariniersweg 55, Rotterdam (Centrum)

La Soirée

Het best bewaarde geheim van Rotterdam is cocktailbar La Soirée. Een exclusief, knus en gespecialiseerde cocktailbar waarbij je avond sowieso een mooie ervaring wordt. Bartender Ben Lobos maakt verrassende cocktails als de beste – letterlijk, want hij won in 2018 de World Class Bartender of the Year Netherlands prijs. De locatie van de cocktailbar is onbekend en wordt alleen vrijgegeven als je reserveert via whatsapp. Laat je verbluffen!

Cocktailbar La Soirée, geheime locatie, Rotterdam

The Rumah

The Rumah is een huiskamerbar: Rumah is Indonesisch voor ‘huis’. In huize Rumah wordt vooral rum geschonken. Iedere cocktail op de kaart wordt met rum gemaakt, van een rum Negroni tot een rum Old Fashioned. Wanneer het ’s avonds donker wordt, verandert The Rumah van huiskamer naar danskamer en gaat de muziek een tikkeltje harder.

Cocktailbar The Rumah, Oude Binnenweg 110C, Rotterdam (Centrum)

Calaboose

In Kralingen, net buiten het Rotterdamse centrum, vind je de populaire bar Calaboose. Hier worden naast kleine Indonesische gerechten ook cocktails uitgeserveerd. Vooral op zonnige avonden ben je hier op het juiste adres, de grote tuin heeft plek voor grote groepen en is op loopafstand van de Kralingse Plas.

Cocktailbar Calaboose, Oudedijk 273, Rotterdam (Kralingen, Noord-Oost)

Spikizi

Spikizi is afgeleid van speakeasy, het bar-concept dat in de jaren twintig vorige eeuw in Amerika ontstond. Dankzij de drooglegging was een drankvergunning onbetaalbaar, waardoor de bars vaak illegaal alcohol uitschonken. Om de wouten buiten de deur te houden, werden de gasten geshusht om zachtjes te praten. Gelukkig heeft cocktailbar Spikizi wél een drankvergunning en worden de cocktails hier rijkelijk ingeschonken.

Cocktailbar Spikizi, Zwarte Paardenstraat 91a, Rotterdam (Centrum)

Amehoela

Op loopafstand van Rotterdam Centraal ligt cocktailbar Amehoela, een ‘neo-tikibar’ waar menig Rotterdammer al eens is langsgeweest. Het interieur is tiki, met een overdosis bamboe en veel groen, net als dat de cocktails in tiki-jasje zijn gehuld. Sinds kort is er een nieuw cocktailmenu, met bekende klassiekers én nieuwe Amehoela-creaties.

Cocktailbar Amehoela, Mauritsweg 33, Rotterdam (Centrum)

Jigger

Een Jigger is een onmisbaar cocktail-attribuut, het is de ‘maatbeker’ waarmee de bartender zijn alcoholhoeveelheden meet. Vaak in de vorm van een zandloper. Mocht dit geen belletje doen rinkelen, dan kan je de bartender bij Jigger aan de Rotterdamse Hoogstraat ook vragen om een fysiek voorbeeld van het attribuut. Of… je vraagt simpelweg om één van de cocktails die achter de bar worden geshaked.

Cocktailbar Jigger, Hoogstraat 73A, Rotterdam (Centrum)

NY Basement

Hoewel er in het centrum van Rotterdam zat cocktail-keus is, blijft Rotterdam-Zuid bescheiden op cocktail-gebied. Op de Kop van Zuid vind je cocktailbar NY Basement, gevestigd in het monumentale Hotel New York. Populair onder toeristen, maar net zo goed een favoriet onder Rotterdammers. Op de kaart vind je klassiekers, maar ook cocktails met een eigenzinnige twist, die ook wel de ‘NY Basement originals‘ worden genoemd.

NY Basement, Koninginnenhoofd 1, Rotterdam (Zuid)

Mavis

Bij Mavis waan je je voor even in het Rotterdam van de jaren dertig, ingericht met een knipoog naar de luxueuze cruiseschepen van toentertijd. Het historische pand aan de Westzeedijk is gerenoveerd tot cocktailbar, die nu een warme en eigentijdse uitstraling heeft gekregen. Op de kaart bij Mavis vind je veel klassieke cocktails, vaak met een eigen signature twist. Zo drink je er een Espresso Martini á la Mavis (met Baileys) of een Pornstar Martini met witte chocolade.

Cocktailbar Mavis, Westzeedijk 68a, Rotterdam (Centrum)

Liever een goed hapje eten in de havenstad? Zie dan onze favoriete restaurants in Rotterdam