Cocktails maken? Dit zijn onze favoriete cocktail recepten

Cocktail recepten die je makkelijk thuis kunt maken.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

Cocktails maken is een onmiskenbare basisvaardigheid voor de volwassene. Na veters strikken en autorijden komt het shaken en stirren van cocktails. Met onderstaande cocktail recepten leer je jezelf die basisvaardigheid probleemloos aan. Na een lange werkdag, in het weekend of na 17:00 uur ’s middags; eigenlijk is het áltijd een goed idee om cocktails te maken.

Cocktail recept: Negroni

De Negroni zal jou waarschijnlijk niet meteen bij de eerste slok over de streep trekken, daarvoor is de alcohol te sterk en de smaak te bitter. Maar bij de tweede slok proef je ook de zoete rode vermout op je tong, ruik je het aroma van de sinaasappelschil en ben je over. Wat een top combinatie! Vervang de vermout met gin en je hebt de populaire Negroni Sbagliato.

Negroni cocktail recept

Amaretto Sour cocktail maken

De Amaretto Sour cocktail is bezig aan zijn revival. De zoet-bittere cocktail vond zijn weg naar het grotere publiek in de jaren ’70, toen Italiaanse immigranten de likeur introduceerden aan de rest van het Westen. De cocktail maak je met Amaretto, citroen en een laagje eiwit. Amaretto is zowel zoet als bitter, met een herkenbare amandelsmaak.

Amaretto Sour cocktail recept

Espresso Martini cocktail maken

De Espresso Martini cocktail is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Het drankje was eerst een hit in de jaren negentig, maar net als met wel meer trends uit de jaren negentig duurde het even voordat ze weer werden gewaardeerd. In menig restaurant staat de cocktail op de drankkaart en er wordt volop geëxperimenteerd met verschillende varianten op de Espresso Martini. Zo maak je ‘m thuis:

Recept voor Espresso Martini cocktail

Cocktail recept: Corpse Reviver

In de bioscoopfilm Babylon word je meegesleurd in het Hollywood van de jaren ’20, een bijzonder turbulente tijd voor de stad van filmproducties en -sterren. Brad Pitt, Margot Robbie en Diego Calva laten zien hoe de filmindustrie overvloeide van creativiteit, innovatie en alcoholische versnaperingen (waaronder de Corpse Reviver cocktail). Via deze link lees je hoe je de Corpse Reviver cocktail thuis maakt:

Corpse Reviver cocktail maken

Basil Smash cocktail maken

De Basil Smash cocktail is eigenlijk pesto in een glas – de oorspronkelijke naam van de cocktail luidde dan ook Gin Pesto. De hoofdsbestanddelen zijn verse basilicum en gin. De bedenker van de cocktail, de Duitse Jörg Meyer, beargumenteert dat er nooit genoeg basilicum in de Basil Smash cocktail kan worden toegevoegd. Naar ons idee geldt dat ook wat betreft gin.

Basil Smash cocktail recept

Cocktail recept: Old Fashioned

Van alle vaardigheden die je als volwassene kunt aanleren, is het maken van een Old Fashioned één van de meest belonende. De Old Fashioned is namelijk een cocktail die heel makkelijk is aan te passen aan je eigen smaak. Ben je meer een rum- dan een whiskyliefhebber, dan kies je gewoon voor de eerste.

Old Fashioned cocktail maken

Americano cocktail maken

De Americano cocktail lijkt veel op de Negroni, maar die heeft ook nog gin als ingrediënt. De Rosita past in hetzelfde straatje. Deze cocktail is als een Negroni, maar dan met twee soorten vermout en mezcal in plaats van gin. Afijn, wat heb je nodig om zo’n Americano cocktail te maken? Dat lees je via onderstaande link!

Americano cocktail recept

Sazerac cocktail maken

De Sazerac cocktail zou zo maar eens één van de lekkerste cocktails kunnen zijn. Het is een klassieke whiskycocktail, die afstamt van de Old Fashioned, maar net iets meer gelaagdheid heeft dankzij een extra ingrediënt. Nu de Old Fashioned goed en wel is ingeburgerd in menig cocktailbar, wordt het tijd voor de (her)opkomst van de Sazerac.

Cocktail recept: Sazerac

Dark ’n Stormy cocktail maken

De Dark ’n Stormy cocktail is onderhand niet meer weg te denken uit cocktail-land. Niet gek, want de zoete doch verfrissende cocktail is een succesnummer op menig avond. Dankzij het bittertje van het gemberbier en het zoete van de rum wil je niet meer zonder deze cocktail.

Dark ’n Stormy cocktail recept

Pornstar Martini cocktail maken

Het is wellicht niet de meest gedistignieerde naam voor de cocktail, maar de Pornstar Martini cocktail doet wat de bedenker voor ogen had: provoceren. De cocktail is hartstikke populair; tonic-producent Fentimans ondervond dat het passievrucht drankje op twee cocktails na het populairst ter wereld is. Via onderstaande link maak je de beruchte cocktail thuis.

Pornstar Martini cocktail recept

Paloma cocktail maken

De Paloma cocktail is één van de lekkerste cocktails om te maken. De op basis van tequila samengestelde cocktail is een regelrechte hit: de Paloma is verfrissend, ijskoud en makkelijk te bereiden. In de Rotterdamse cocktailbar Botanero is de Paloma cocktail zo geliefd dat er een heuse Paloma-tap staat geïnstalleerd. Tijd dat jij je er ook aan waagt.

Paloma cocktail recept

Martini cocktail recept

Een beetje James Bond-fan is op de hoogte van de favoriete cocktail van de geheim agent: de Martini cocktail. Stirred, not shaken. Toch is de Martini een ietwat vaag begrip, aangezien er vele variaties op de cocktail bestaan. Via onderstaande link vind je het Martini cocktail recept dat Bond ook in No Time To Die dronk, ofwel de wodka Martini.

Martini cocktail recept

Manhattan cocktail maken

De Manhatten cocktail is bedacht in – je raadt het al – de gelijknamige wijk in New York City. De hoofdingredienten zijn rye whisky, vermouth en Angostura bitters. Hij lijkt daarmee verdacht veel op de klassieke Old Fashioned, maar het grootste verschilt zit ‘m in de manier waarop de cocktail wordt gezoet. De vermouth geeft de Manhattan cocktail een hint van sinaasappel, wat de cocktail extra winters en feestelijk maakt.

Manhattan cocktail recept

Margarita cocktail maken

De margarita is de bekendste cocktail in Noord-Amerika, en ook in Nederland is de cocktail een klassieker. Dat heeft een goede reden: de margarita cocktail is een verfrissend drankje dat makkelijk is te bereiden. Met het zuurtje van de limoen, het zoete van de sinaasappellikeur en de verdieping van de tequila valt de margarita bij menig cocktaildrinker in de smaak.

Margarita cocktail recept

Champagnecocktail French 75

De herkomst van de naam van deze cocktail, French 75, is een indicatie van de bite die deze cocktail heeft. Het getal 75 refereert aan het 75mm Houwitser veldkanon dat de Amerikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk gebruikten. De 75mm Houwitser stond bekend om zijn snelheid en accuratesse; een slok van de French 75 is alsof je geraakt wordt door zo’n veldkanon. Naar ons idee genoeg reden om deze cocktail zo snel mogelijk uit te proberen.

French 75 cocktail recept

Portonic cocktail maken

De ultieme dorstlesser is uiteraard een koud biertje, maar mocht dat (op de een of andere manier) gaan vervelen of mocht je toe zijn aan iets feestelijker, dan is de witte port-tonic – ook bekend als de portonic – de ideale cocktail. De portonic cocktail is overgewaaid vanuit Portugal, het land waar de witte (en de bekendere rode) port zijn origine kent.

Portonic cocktail recept

Rosita cocktail maken

De drinkende medemens die houdt van zijn Negroni, van zijn mezcal of zelfs zijn van vermout, die zal een wereld van herkenning binnenstappen bij de eerste slok Rosita. Eigenlijk is de Rosita zo’n cocktail waarvan je nog niet wist dat je ‘m lekker vindt. Waarom? Omdat hij smaakt naar meer.

Rosita cocktail recept

Piña Colada cocktail recept

Nu het internet losgaat op Running Up That Hill van Kate Bush en Rusland weer in een politieke strijd is met de rest van de wereld, lijkt het alsof de jaren ’80 weer voor de deur staan. Of je dat nu aanstaat of niet, één ding kan niet missen in de jaren ’80-comeback: de Piña Colada cocktail. Alhoewel de cocktail lange tijd als minder werd beschouwd door de trotse barman, denken wij dat ‘ie deze zomer weer volop ingeschonken mag worden.

Piña Colada cocktail maken

Long Island Iced Tea cocktail maken

De Long Island Iced Tea cocktail means business. De longdrink cocktail telt maar liefst 4 verschillende soorten sterke drank, waaronder rum, wodka, gin en tequila. Daarbij wordt ook nog triple sec toegevoegd. Zo’n beetje alles zit er in, dus. Door het hoge alcoholpercentage is de cocktail beroemd én berucht geworden. De LIIT zelf maken?

Recept: Long Island Iced Tea

Bloody Mary cocktail recept

De wodka en tomatensap cocktail werd in 1921 bedacht door een bartender in Parijs. In eerste instantie noemde hij het ‘The Bucket of Blood’, maar later veranderde de naam naar Bloody Mary. Of de naam te maken heeft met de zestiende eeuwse koningin van Engeland (Mary Tudor) is niet duidelijk, wél is duidelijk dat de cocktail een instant succes werd. Thuis maken? Het recept vind je hier:

Bloody Mary cocktail maken

Side Carpet cocktail maken

Een wát cocktail? Een Side Carpet cocktail: de favoriete cocktail van de prijswinnende bartender David Lebeer, en een eigen twist op de bekendere Sidecar cocktail. Een frisse cocktail met Rémy Martin cognac, Cointreau, Amaretto en appel.

Side Carpet cocktail recept

Rum Punch cocktail maken

De term punch ken je van de grote schalen vol sinaasappelsap en verschillende soorten fruit. Daar kan dan naar believen een alcoholische drank aan worden toegevoegd, bijvoorbeeld rum. In dat geval spreek je over een Rum Punch. Punch komt oorspronkelijk uit India (het woord komt uit het Hindi), maar zo’n Rum Punch klinkt én smaakt natuurlijk Caribisch. Vandaar ook de term Caribbean Rum Punch. Dat is een ideaal aperitief om de smaakpapillen te stimuleren, daarna schuif je lekker aan voor het diner.

Rum Punch cocktail recept

Dirty Shirley cocktail recept

De Shirley Temple is een mocktail die vernoemd is naar Shirley Temple, het Amerikaanse kindsterretje uit de jaren dertig en veertig dat met haar goudblonde krullebol het toonbeeld werd van onschuld. In een drankje dat je naar een kindster vernoemd, stop je uiteraard geen alcohol. Doe je dat wel, bijvoorbeeld door een shotje wodka toe te voegen aan het drankje, dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Enter de Dirty Shirley!

Dirty Shirley cocktail recept

Cosmopolitan cocktail maken

Roze? Ja. Zoetig? Ja. Maar alleen voor vrouwen? Welnee. Drank is nothing but inclusief. Een goede Cosmopolitan cocktail is helemaal niet “vrouwelijk” of overdreven zoet, maar juist goed in balans.

Zo maak je de Cosmopolitan cocktail thuis

Aperol Cider Spritz cocktail maken

Deze cocktail van het Italiaanse restaurant in Rotterdam ‘Il Gattopardo’ inspireerde ons om datzelfde weekend de ingrediënten uit de thuisbar tevoorschijn te toveren. De Aperol Cider Spritz cocktail is héél makkelijk om te maken. Het is de herfstige variant op de klassieke zomerse Aperol Spritz of Limoncello Spritz; net zo makkelijk te maken, maar dan met smaken die passen bij de frissere maanden.

Aperol Cider Spritz cocktail maken

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder