De come-back van de gin

Kort college over de rise and fall van de drank die tegen het einde van de vorige eeuw van het toneel verdwenen was.

unsplash laure noverraz gin tonic

Midden jaren tachtig waren gin-cocktails de meest bestelde cocktails in iedere bar. Door de plotse populariteit van wodka, enkele jaren later, stortte de populariteit van gin ineen. Wodka kreeg door goede marketing een hippe uitstraling; gin werd als oubollig beschouwd.

Een decennia later blies Bombay Sapphire de markt nieuw leven in door zich op een andere manier te profileren. Met een vierkante, blauwe fles gaf het een andere status aan gin. Die status werd halverwege de zeroes nog groter doordat Hendrick’s Gin een nieuwe substroming aan de gin-markt toevoegde. 

Hendricks ontwikkelde een exclusievere Super Premium Gin, een gin met meer smaak dan de standaard gins. Veel Engelse stokers volgden dat voorbeeld, wat een flinke groei in aanbod van goede en diverse gins opleverde. Dit bracht weer veel mogelijkheden met zich mee voor bartenders.

De beste cocktailbars in Amsterdam vind je hier.

Doordat de diverse gins sterk in smaak verschillen, kunnen bartenders variëren en de beste smaken combineren.Neem bijvoorbeeld The Botanist, een gin die wordt geproduceerd op het Schotse Islay door de whiskymaker Bruinchladdich. Dat is een hele zware rokerige gin. Heel anders dan bijvoorbeeld de frisse Tanqueray No 10.

Die veelheid aan mogelijkheden heeft van gin een bartenders favorite gemaakt. Uiteindelijk is dat de basis voor de comeback van de gin.

9 speciale gins

  • Bombay Sapphire >> bliesbegin jaren negentig de hele categorie weer nieuw leven in.
  • Hendrick’s Gin >>gaf halverwege de zeroes de categorie Super Premium Gins gestalte; Schotse gin van de makers van Glenfiddich.
  • Tanqueray No 10 >>heel mooie frisse gin met onder andere verse grapefruit.
  • The Botanist >> wordt geproduceerd op het Schotse Islay door whiskymaker Bruichladdich.
  • G’Vine >> Franse gin gemaakt van druiven uit de Cognac.
  • VL92 >>Nederlandse gin uit Vlaardingen met Korianderblad en echte Bergamot.
  • Geranium Gin >>in Denemarken ontwikkelde gin op basis van Geranium.
  • Sipsmith >> eerste nieuwe distilleerderij in Groot-Brittannië in 200 jaar; perfecte re-make van oorspronkelijke gins uit die tijd.
  • Bobby’s >> Schiedamse gin die ideaal is voor een kruidige gin-tonic.

Zo maak je de klassieke gin-tonic

Schenk 35-50 ml gin in een longdrink-glas en vul voor 3/4 op met ijsblokjes. Schenk een goede tonic langzaam uit. Garnering: een grapefruit bij Tanqueray, komkommer bij Hendrick’s of limoen bij Bombay Sapphire. 

De favoriete cocktail van de Britse koningin Elizabeth was deze Gin-Dubonnet.