De 40 coolste buurten ter wereld

TimeOut zette de 40 coolste buurten op een rij. Amsterdam West komt hoog binnen op nummer 9.

Voor steeds meer reizigers gaat het vaker over het verkennen van een interessante buurt, dan een compleet beeld krijgen van de gekozen metropool. En waarom niet rondzwerven in Fort Greene in New York of de wijk Tomigaya in Tokio, een combinatie van verschillende culturen en invloeden die (nog) niet is schoongeboend door de massa?

TimeOut ondervroeg 12.000 stadsbewoners en experts en bevraagde ze over de beste buurten voor ontspanning, eten, cultuur en gemeenschap.

Wat moet een buurt precies hebben om één van de coolste ter wereld te worden? Of het nu de thuisbasis is van de meest populaire en opkomende restaurants en bars of een architectonisch wonder dat het goed doet op Instagram.

We laten hieronder de top 20 in beeld zien van dit jaar, plus de best of the rest voor de overige 20 steden. Amsterdam Noord stond vorig jaar op plek 32, maar is er nu uit. Dit jaar is Amsterdam met West binnengekomen op plek 9. Volgens TimeOut is het ‘hip, gezellig en creatief’, al is het recent gesloten De School ook een reden om naar West te gaan volgens TimeOut. Het is ze vergeven…

“Amsterdam West grenst aan de toeristische trekpleisters als de Jordaan en het Museumkwartier en blijft resoluut lokaal gericht, ondanks dat het gebied boordevol esthetische en architectonische hoogtepunten zit die je met Amsterdam associeert. Straten als de De Clercqstraat, Kinkerstraat en Overtoom zijn bezaaid met hoge, smalle bakstenen gebouwen en vol met boetieks, multiculturele eetgelegenheden en trendy cafés. Maar als je even oversteekt, vind je vredige woonstraten en grachten die de moeite waard zijn om urenlang te verkennen.”

Top 20

20. West End – Glasgow, Schotland

19. Hyde Park – Chicago, VS

18. Costa da Caparica – Almada, Portugal

17. Enmore – Sydney, Australië

16. Leith – Edinburgh, Schotland

15. Fort Greene – New York City, VS

14. Chinatown – Singapore

13. Arts District – Los Angeles, VS

12. Cours Julien – Marseille, Frankrijk

11. Baltic Triangle – Liverpool, Engeland

10. Tomigaya – Tokio, Japan

9. West – Amsterdam, Nederland

8. Isola – Milaan, Italië

7. Mid-City – New Orleans, VS

6. Brunswick East – Melbourne, Australië

5. Sheung Wan- Hongkong

4. Havnen – Kopenhagen, Denemarken

3. Carabanchel – Madrid, Spanje

2. Smithfield – Dublin, Ierland

1. Laureles – Medellín, Colombia

TimeOut: “De buurt is de thuisbasis van het beroemde uitgaansgebied dat bekend staat als La 70 – waar elke bar- en restaurantvloer kan veranderen in een dansvloer met het juiste nummer – en Estadio Atanasio Girardot, het belangrijkste voetbalstadion en concertlocatie van Medellin. Hoewel je misschien denkt dat dit Laureles nogal luidruchtig en hectisch maakt, heeft de buurt eigenlijk een vrij ontspannen reputatie. Het gebied buiten La 70 biedt rust in de vorm van parken, met bomen omzoomde straten, yogastudio’s en talloze coffeeshops.

En met de enorm verbeterde restaurantscene en centrale ligging, is het gemakkelijk te begrijpen waarom digital nomads deze wijk opzoeken. Verwacht niet dat dit gebied overspoeld wordt door expats en toeristen als Poblado. Laureles heeft nog steeds een traditioneel Colombiaans buurtgevoel, ondanks de groeiende populariteit. Fruitverkopers duwen hun karren door de cirkelvormige straten zoals ze dat al tientallen jaren doen – alleen spreken ze nu iets meer Engels dan vroeger.”

The Best of the Rest

21. Sea Point, Kaapstad
22. Neukölln, Berlijn
23. Haut-Marais, Parijs
24. King’s Cross, Londen
25. Hannam-dong, Seoul
26. Coral Gables, Miami
27. Richmond District, San Francisco
28. Vinohrady, Praag
29. El Clot, Barcelona
30. San Miguel Chapultepec, Mexico Stad
31. Exarcheia, Athene
32. Bebek, Istanbul
33. Ponsonby, Auckland
34. Zhongshan, Taipei
35. Bonifacio Global City (BGC), Manila
36. Downtown, Montreal
37. Dotonbori, Osaka
38. The Annex, Toronto
39. Song Wat, Bangkok
40. Cantonments, Accra