Coolste tv-personage per decennium

Van Floris tot Fox Mulder, dit zijn de coolste tv-personages van de afgelopen zestig jaar. (Maar wie kiezen we voor de jaren 20?)

Betty Draper (January Jones), Don Draper (Jon Hamm) and Sally Draper (Kiernan Shipka) - Mad Men - Season 2, Episode 8 - Photo Credit: Carin Baer/AMC
Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Jaren 60: Floris van Rosemondt, Floris (1969) 

Rutger Hauer als jonge Edelman Floris van Rosemondt in zijn doorbraakrol op de Nederlandse tv, geregisseerd door Paul Verhoeven, met een scenario van Gerard Soeteman. De serie Floris werd het best bekeken programma van 1969. Het trio Verhoeven-Soeteman-Hauer zou nog schitteren met Turks Fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977), voordat Hollywood-succes lonkte.

Jaren 70: Arthur ‘Fonzie’ Fonzarelli, Happy Days (1974)

Henry Winkler’s personage Arthur ‘Fonzie’ Fonzarelli in Happy Days was eigenlijk een parodie op de coole man, onfeilbaar en zonder emoties. Maar Henry Winkler liet The Fonz boven die karikatuur uitstijgen – een knap staaltje acteerwerk in een verder mierzoete serie.

Jaren 80: Frank Furillo, Hill Street Blues (1981)

Hill Street Blues was in de jaren tachtig een baanbrekende serie – zonder Hill Street Blues was er geen NYPD Blue of ER geweest. Meerdere verhaallijnen toonden de rauwe werkelijkheid van een politie-bureau met feilbare agenten.

Daniel J. Travanti speelde de charismatische en rechtvaardige Captain Francis X. Furillo, een gescheiden man met een nieuwe relatie in de persoon van counselor Joyce Davenport (rol van Veronica Hamel, de actrice die eerder een hoofdrol in Charlie’s Angels had afgewimpeld).

De coolste boekpersonages per decennium.

Jaren 90: Fox Mulder, The X-Files (1993)

Officers Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson) zijn FBI-agenten die onverklaarbare, vaak paranormale zaken proberen op te lossen. Mulder is opgevoed door zijn moeder, Elizabeth Kuipers, en William Mulder. Maar zijn biologische vader is de mysterieuze Smoking Man, een personage dat zo mogelijk nog cooler is dan Fox Mulder zelf.

Jaren 00: Don Draper, Mad Men (2007)

In de serie Mad Men speelde laatbloeier Jon Hamm overtuigend de rol van sixties-reclameman Don Draper, een charmante zondaar met de uitstraling van een oude film noir-ster. Echo’s van acteurs als Robert Mitchum en Gregory Peck waren zichtbaar: elegant, glamoureus, gevaarlijk, vierkante kaak, ravenzwart haar en een ingehouden lach.

De 30 coolste sporters aller tijden.

Jaren 10: James ‘Jimmy’ Darmody, Boardwalk Empire (2010) 

Michael Pitt speelt, stoïcijns en ingetogen, de rol van Jimmy Darmody, een getraumatiseerde oorlogsheld die als rechterhand van Nucky Thomphson (Steve Buscemi) functioneert.

Jaren 20

Stuur uw inzendingen naar info@modmod.nl. We zijn benieuwd!

vraagteken
Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels