Een glas als een koninklijke boezem

mads-eneqvist champagne

Champagne drink je uit een flute of uit een coupe. Een flute heeft de voorkeur omdat de vorm ervan voorkomt dat de bubbels snel kunnen ontsnappen. Vandaar dat de smalle flute het meest wordt gebruikt om schuimwijn uit te drinken.

Maar voor een coupe pleit iets anders, namelijk de fraaie vorm. De ronde vorm van zo’n glas heeft iets decadents. En dat heeft misschien te maken met de oorsprong van het ontwerp.

Het verhaal gaat dat in de achttiende eeuw de borsten van Madame de Pompadour model hebben gestaan voor het coupe glas. Madame de Pompadour was de bekendste minnares van Lodewijk XV (de koning had er uiteraard meerdere, dat spreekt).

Soms wordt in dit verband ook de boezem van Marie-Antoinette genoemd. Marie-Antoinette was de wettige echtgenote van Lodewijk. Het leven van Marie-Antoinette, de luxe poes die eindigde op het schavot van de Franse Revolutie, is veelvuldig beschreven en verfilmd.

Wat te denken van deze champagne-cocktail?

Drinkbekers in de vorm van vrouwenborsten kwamen al eerder voor in de geschiedenis. Er zijn zelfs voorbeelden uit het oude Griekenland, de zogenaamde mastos-bekers (mastos is Grieks voor borst).

Er zijn ook recentere voorbeelden: Karl Lagerfeld ontwierp in 2008 een glas gemodelleerd naar de borsten van Claudia Schiffer. En het peperdure Londense restaurant 34 Mayfair deed hetzelfde met de boezem van Kate Moss om te vieren dat ze vijfentwintig jaar in het modellenvak zat.

Die van La Schiffer waren niet helemaal goed gelukt. Op die van La Moss zou Madame de Pompadour én Marie-Antoinette trots zijn.