Video: Leer creatief trainen in ‘Trainen Met…’ Dai Carter en Arie Boosma

Fitness is een eenzame sport, maar dat hoeft niet! Dat het ook anders kan, laat bodybuilder en YouTuber Wutru (Wouter Smit) zien in de videoserie Trainen Met…

In de video’s traint Wutru mee met een workout van een Bekende Fitte Nederlander (BFN’ers). Bescheiden en leergierig laat hij zich onderdompelen in de verschillende fitness-disciplines die elke BFN’er zich eigen heeft gemaakt.

De aftrap is voor Neerlands fitnesskoning Arie Boomsma, die de sport nu al dertig jaar omarmt. Boosma laat zien dat er oneindig veel mogelijkheden zijn om het lichaam te trainen. Als een heuse curator heeft hij talloze technieken uit verschillende sporten gehaald en samengebracht tot een workout die nog maar heel weinig weg heeft van het standaard gewichtheffen zoals we dat kennen.

Waardevolle inspiratie voor elke sporter die verlangt naar meer afwisseling in een workout. Of zoals Arie zegt: “Het lichaam kan zo veel, er zijn bijna geen grenzen. Ik ben nu 48 en vind het nog steeds tof om nieuwe dingen te leren. Dan ga ik het proberen, lukt het eerst niet en dan nog een keer. Totdat het lukt. Dat vind ik zo mooi aan trainen. Veel mensen blijven bij de dingen waar ze goed in zijn, maar ik kan het juist waardeerden wanneer sporters moeite doen om nieuwe technieken te leren.”

Buddy workout met Dai Carter van de Korps Commandotroepen

De tweede aflevering traint Wutru samen met Dai Carter, die je wellicht kent als instructeur uit het populaire tv-programma Kamp van Koningsbrugge of van zijn boek Nu of Nooit. Dai heeft tien jaar gediend voor de Korps Commandotroepen (KCT), de special forces van de Koninklijke Landmacht.

Wie Kamp van Koningsbrugge heeft gezien, weet hoe loodzwaar het is om voor het KCT te dienen en dat de mentale weerbaarheid die nodig is om commando te zijn van een – haast – onmenselijk niveau is. Anderzijds zien we ook dat de kunst van het samenwerken minstens zo belangrijk is. Twee elementen die Dai meeneemt in deze buddy workout.

Wutru en Dai delen namelijk het werk. Duizend meter rennen met een gewichtsvest, tweehonderd kettlebell swings, tweehonderd toes to bar, tweehonderd keer opdrukken, touwklimmen, roeien en nog eens duizend meter rennen. Om en om gaan ze aan de slag om uiteindelijk de eindstreep te halen.

Een helse workout die Wutru veel moeite kost, tot bijna kotsen aan toe (“maar dat is goed”), en Dai ogenschijnlijk makkelijk afgaat. Of toch niet? “Mijn lichaam heeft het ook zwaar, de hartslagmeter geeft 180 aan, maar mentaal voelt het niet zo.” Zoals Dai laat zien is onze mentale weerstand een stuk veerkrachtiger dan we denken, maar net als met alles in het leven, moeten we het wel eerst trainen.

Het YouTube-kanaal van Wutru met al zijn video’s, vind je hier.