Come-back van de crop top

Maar hoe crop moet je top zijn?

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 07: Paul Mescal attends the Soho House Awards at DUMBO House on September 07, 2023 in New York City. (Photo by Arturo Holmes/Getty Images)

De crop top kent zijn oorsprong in de barre jaren veertig – vanwege de schaarste was er zo weinig stof voorhanden dat de tops van vrouwen vanzelf gekort werden. Later, tijdens de jaren zeventig, werd de crop top onderdeel van de seksuele bevrijdingsbeweging.

In de jaren tachtig was er een andere beweging waar de crop top moeiteloos in paste, namelijk in die van de sport en de aerobics. American Football-spelers eindigden hun wedstrijd soms met een gescheurd shirt, wat de crop top ineens een stoere vibe gaf.

Tegenwoordig wordt de crop top vooral gezien als een gay item. De meest gestelde vraag op internetfora is dan ook: Can a straight guy wear a crop top? In de jaren tachtig en negentig was dat nog geen issue. Johnny Depp droeg een crop top in zijn rol voor A Nightmare on Elm Street (1984), net als Will Smith in The Fresh Prince of Bel Air (vanaf 1990) en Carl Weathers als Apollo Creed in Rocky III (1983). Prince was er in de jaren negentig ook dol op.

De come-back van de crop top valt in het verlengde van een andere ontwikkeling, namelijk die waarbij korte broeken nóg korter worden. De Ierse acteur Paul Mescal toont zich bij beide kledingstukken een voorloper.

Mescal bracht de hoofden van TikTok-gebruikers al op hol met zijn heel korte broeken. Inmiddels is hij ook al een paar keer gesignaleerd met een heel kort T-shirt. Dat witte T-shirt is van Gucci, het merk waarvoor Mescal ambassadeur is. 

Paul Mescal, Jeremy Allen White en Cillian Murphy maken allemaal deel uit van deze TikTok-trend.

Het T-shirt van Mescal wordt gezien als een crop top, hoewel er geen streepje buik te zien is. De zoom van het shirt valt precíes op de band van zijn broek (de ene keer is dat een jeans, de andere keer een chino).

Het T-shirt van Mescal zou je dus kunnen zien als een gesoigneerde crop top – heel anders dan de Doe-Het-Zelf-Tops waarbij jongens de schaar in hun lange T-shirt zetten. Wat dat betreft is het wel een makkelijke trend om te volgen; het enige wat je nodig hebt is een T-shirt en een schaar.

De moderne crop top beperkt zich echter niet alleen tot het T-shirt. In de collectie die tijdens de laatste modeweek in Milaan door Prada werd getoond zat een lichtblauw overhemd dat aan de onderkant gevouwen was om een beetje blote buik te tonen. J. W. Anderson ontwierp voor het Spaanse Loewe een gelijksoortig wit overhemd.

In tegenstelling tot de doe-het-zelf-tops voldoet de crop top van Paul Mescal wel aan de gulden snede van de mannengarderobe. Die is opgebouwd uit de ratio waarbij de bovenkant en de broek zich verhouden als eenderde tot tweederde (de broek). Hoe korter de crop top, hoe verder je afraakt van de gulden snede.

Hoe combineer je de crop top

Paul Mescal draagt zijn witte shirt op een spijkerbroek (wel een nette donkerblauwe, geen gescheurde washed-versie). Ondanks het casual karakter van zowel broek als shirt krijgt deze outfit toch iets elegants dankzij de zwarte horsebit loafers die hij aan de voetjes draagt. Een andere keer combineert Mescal zijn T-shirt met een kaki-kleurige chino en zwarte Adidas Samba’s. Hier geeft de chino enige elegantie aan het sportieve silhouet.

Het boxy karakter van zo’n T-shirt als van Mescal kun je nog versterken door er een bomberjack overheen te dragen. Dat versterkt het silhouet, en je houdt de hierboven genoemde gulden snede in ere.