20 cruciale disconummers

De disco is weer terug, maar dit zijn 20 klassiekers uit het beginstadium. Plus eentje extra uit Maastricht. (Er mag bij gedanst worden.)

Studio 54
Entertainment
James Earl Jones’ 10 films om ‘m te beg...
Door Jorrit Niels
Entertainment
De beste Disney+ series van dit moment
Door Lisanne Meeder

1. Andrea True Connection – More, more, more (1976)

Door Tom Moulton geremixte hit van een zangeres, Andrea True (echte naam: Andrea Marie Truden), die er al een succesvolle carrière op had zitten als porno-actrice. Die ervaring horen we ook terug in de tekst.

2. Heatwave – Boogie nights (1976)

Eerste proeve van bekwaamheid van de Britse songwriter Rod Temperton, die samen met Quincy Jones een gouden duo zou vormen. Temperton (hij overleed in 2016) schreef later ook onder meer Rock with you én Thriller voor Michael Jackson. Wat een held.

3. A Taste of Honey – Boogie oogie oogie (1976)

https://www.youtube.com/watch?v=CLW2uyKm8xo

Zogenaamde cross over-hit die in Amerika ook goed scoorde op de soul- en pop-charts. Janice-Marie Johnson schreef, zong en speelde de bas op deze hit. De andere zangeres, Carlita Dorhan, speelde ook nog gitaar. “If you’re thinkin’ you’re too cool to boogie / Boy oh boy have I got news for you.”

4. Michael Jackson – Off the wall (1979)

De single Off the wall werd pas in 1980 uitgebracht, maar het gelijknamige album al in 1979. Dus dit rekenen we gewoon tot de jaren 70. Het was de eerste keer dat Quincy Jones samenwerkte met de King of Pop. Wat een belofte sprak er uit het album. En wat wordt dat waargemaakt in deze moderne klassieker. Zie ook nummer 21 op deze lijst.

5. The Chakachas – Jungle fever (1972)

Belgische (!) band die eind jaren vijftig al hits scoorde. Met Jungle Fever zette The Chakachas de trend met Latijnse percussie en het orgasme als stijlvorm (de BBC verbood het nummer vanwege het weinig verhullende gekreun). Jij kent het van de soundtrack van de ook al zo heerlijke film Boogie Nights uit1997. 

6. Diana Ross – Love hangover (1976)

Voordat de keurige Diana Ross de tekst van dit pikanterietje überhaupt durfde te zingen, moest ze naar verluidt een beetje tipsy gevoerd worden door Hal Davis, de beroemde Motown-producer. 

7. Rose Royce – Is it love you’re after (1979)

Car wash was hun eerste en grootste hit, maar Is it love you’re after doorstaat de tand des tijds beter, met zangeres Gwen Dickey in topvorm. Het nummer werd in 1988 gesampled door S’Express in Theme from S-Express

8. Linx – You’re lying (1980)

Britse soulfunkband die eigenlijk geen grote hits had. Maar dit is zo’n nummer dat maar blijft rijpen. 

9. Gloria Gaynor – Never can say goodbye (1975) 

Onderdeel van een door Tom Moulton, de vader van de discomix, geproduceerde, negentien minuten durende disco- compilatie op kant 1 van het gelijknamige album, de eerste in zijn soort. De Honeybee / Never Can Say Goodbye / Reach out I’ll be there-medley was de eerste keer dat een album gebruik maakte van de non stop-techniek uit de clubs.

10. The O’Jays – Love Train (1973)

Deze hit van het legendarische soulensemble The O’Jays was de eerste hit van het al even legendarisch MFSB (Mother Father Sister Brother), de huisband van platenmaatschappij Philadelphia International die je onder de stemmen van de O’Jays hoort spelen.

11. MFSB – Love is the message (1973)

Philadelphia International-producers Gamble & Huff verzamelden zo’n dertig muzikanten in hun huisband MFSB. Zij bedachten de door de hi-hat gedomineerde discobeat, de zogenaamde four on the floor. Love is the message is het eerste nummer dat werd opgenomen in de Dance Music Hall of Fame.

12. Donna Summer – Love to love you baby (1975)

Zestien minuten en veertig seconden durend orgasme, geproduceerd door de Brit Pete Bellotte en de Italiaanse Duitser Giorgio Moroder, de geestelijk vader van de eurodisco

13. Cerrone – Love in C Minor (1976)

Solo-debuut van de Franse maestro van de futuristische eurodisco. De invloed van Cerrone is groot, met name ook op de Italodisco van de jaren tachtig en de revival van de Franse disco (Bob Sinclair, Daft Punk…).

14. Donna Summer – I feel love (1977)

Revolutionair vanwege de door de Italo-Duitser Giorgio Moroder geïntroduceerde elektronische backing met een Moog Synthesizer, van grote invloed op de latere electronische muziek. Door Colin Benders (v/h Kyteman) en Cato van Dijck indrukwekkend uitgevoerd in een uitzending van Matthijs draait door.

15. Cerrone – Supernature (1977)

Cerrone’s magnus opus (in ieder geval zijn best verkopende; acht miljoen verkochte exemplaren), van het gelijknamige album dat hij in eigen beheer uitgaf.

16. Sylvester – You make me feel (1978)

Sylvester was de eerste openlijke homoseksueel die een internationale popster werd. Met op synthesizer Patrick Cowley, de Hi-NRG-pionier die in 1982 een van de eerste Aids-slachtoffers was – Sylvester volgde hem helaas niet veel later.

17. Michael Zager Band – Let’s all chant (1978)

Behalve het herhalen van de titel, bestaat de tekst uit niet meer dan de regel ‘my body, your body, everybody work your body’, maar hier komen disco en funk bij elkaar in een instrumenteel ritme dat gedragen wordt door de baslijn.

18. Bee Gees – Saturday night fever (1977) 

Een doorn in het oog van discopuristen die dit zagen als een marketing-truc om disco naar het grote publiek te brengen. Maar probeer maar ‘s stil te blijven zitten als je die eerste noten hoort.

19. Rufus with Chaka Khan – Any love (1979)

Ah, de onovertroffen Chaka Khan. Hier nog aangestuurd door funkband Rufus (oorspronkelijk Ask Rufus geheten), en door Quincy Jones.

20. Michael Jackson – Rock with you (1979)

Net als nummer 4 op deze lijst is Rock with you afkomstig van het weergaloze album Off the wall uit 1979. Rock with you was in Amerika de derde nummer één-hit van Michael Jackson, maar in Nederland haalde het niet eens de hitparade. Een vrolijke Jackson deinst hier heerlijk op een snijdend gitaartje en zijdezachte golven van een viool.

Extra

The Chaplin Band – Madmen’s Discotheque (1979)

Uit Maastricht afkomstige band die met dit nummer een hit had/heeft onder discoliefhebbers wereldwijd – en een ijkpunt in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Let op de baslijn, die ontstijgt de Limburgse heuvels.

Entertainment
James Earl Jones’ 10 films om ‘m te beg...
Door Jorrit Niels
Entertainment
De beste Disney+ series van dit moment
Door Lisanne Meeder