Zit je nog steeds in de crypto? Bewaar ze dan op deze manier

Crypto is al 367 keer opgegeven, maar wat als je toch doorgaat? Ga voorbij een handelsplatform en bewaar ze veilig.

Crashes en het ene na het andere handelsplatform dat in vlammen opgaat. Dat is een korte omschrijving van cryptovaluta anno nu. Om maar niet te spreken van de oprichter en voormalig topman van de failliete crypto-handelsplaats FTX die onlangs gearresteerd werd op de Bahama’s. Sam Bankman-Fried wordt verdacht van het witwassen van geld, samenzwering en fraude.

Geloof je nog steeds in crypto en met tal van soortgelijke crashes geven we je niet meteen ongelijk, dan is een hardware wallet ofwel portemonnee, een slimme investering. Het einde van crypto is tenslotte al tientallen keren opgegeven en elke keer brak er daarna wel weer een record. Voor de volledigheid: dit is geen aanmoediging, elke investering is op eigen verantwoordelijkheid.

Privésleutel

Nu we deze officiële mededeling hebben gedaan: de nieuwe Ledger Stax wallet is een stijlvolle oplossing. Ontworpen door iPod-ontwerper Tony Fadell. Zogenaamde hardware wallets zijn een manier van digitale opslag van de privésleutels voor je eigen cryptovaluta. Eén van de marktleiders hierin is het Franse Ledger.

Deze creatie van Fadell heeft een e-ink-display dat iets groter is dan een creditcard en is bedoeld om niet alleen de privésleutels voor crypto-activa, maar ook NFT’s digitaal op te slaan. Zoals bijna elke smartphone tegenwoordig kan het toestel draadloos worden opgeladen en gaat vervolgens enkele maanden mee.

Stacken

Bluetooth en USB-C zijn ook beschikbaar. Meer dan 500 verschillende munten en penningen worden ondersteund. Het e-ink-display heeft een speciaal doel: het zou NFT’s moeten kunnen weergeven. En voor degenen die meerdere van hun hardware wallets willen kopen: je kunt ze eenvoudig stapelen met magneten – vandaar de naam ‘Stax’. ‘Stacken’ staat echter ook voor langetermijninvesteringen in crypto.

Fadell werd wereldberoemd als de “vader van de iPod” met het ontwerp van de legendarische witte iPod Classic, richtte later het smart home-bedrijf Nest op (nu eigendom van Google) en werkte uiteindelijk voor de Google Glass van de onderzoeksafdeling van Google X . Toen hij Google in 2016 verliet, werd het vrij stil. Tot deze nieuwste crypto-portemonnee (€279). Een gouden greep, want de verkoop van fysieke crypto wallets gaat door het dak sinds de ineenstorting van FTX.

Want er is één fundamentele regel met de gemakkelijke handelsplatforms. Als jouw crypto op een dergelijke beurs wordt opgeslagen, is het niet jouw crypto. Hackers kunnen soms toegang krijgen tot deze uitwisselingen ondanks beveiligingsmaatregelen. Een fysieke hardware wallet (ook wel een cold wallet genoemd als je een ‘in-crowd’ term wil gebruiken) is één van de veiligste methoden om cryptovaluta aan te houden, aangezien deze wallets niet toegankelijk zijn via internet, waardoor alleen jij de volledige controle hebt.