Zo maak je een Daiquiri cocktail

De ideale cocktail om het warme weer mee in te luiden.

De daiquiri is zo’n klassieke cocktail die het altijd goed blijft doen. De cocktail stamt uit Cuba, maar met deze cocktail maak je ieder huis — zélfs in Nederland — tot een tropisch paradijs. De Daiquiri is een zomerse cocktail met rum, die perfect in ons rijtje van favoriete zomercocktails past (naast de Piña Colada en Rum Punch).

Deze verfrissende cocktail is bedacht tijdens een bruisende cocktailparty in Cuba. Tussen de dampende sigaren en levendige salsamuziek ‘ontdekte’ Jennings Stockton Cox eind 19e eeuw de briljante combinatie. Het gerucht gaat dat de gin-voorraad van de Amerikaan op was, en hij zodoende lokale rum, vers geperst limoensap en een vleugje suiker mixtte — drie ingrediënten die ruim voorhanden waren op het eiland. De cocktail klassieker was geboren!

Een goede Daiquiri begint met een uitstekende witte rum, bij voorkeur een Cubaanse variant, zoals Havana Club. Daaraan wordt een scheutje vers limoensap (voor het zuurtje) en een scheutje suikersiroop (voor het zoetje) toegevoegd. Ten slotte wordt alles geshaket met ijs en geserveerd in een gekoeld cocktailglas, met eventueel een schijfje limoen.

Liever een andere cocktail maken? Meer cocktail recepten vind je hier.

Een van de meest populaire varianten is de aardbeien-Daiquiri, waar verse aardbeien aan worden toegevoegd voor een fruitige twist. Voor de fijnproevers is er de Hemingway Daiquiri, vernoemd naar de beroemde schrijver Ernest Hemingway, die bekend stond om zijn liefde voor deze cocktail. Deze versie combineert grapefruitsap, maraschinolikeur en een vleugje marjoleinsiroop om een complexere smaakervaring te creëren.

Daiquiri cocktail recept

Voor één Daiquiri cocktail.

Ingrediënten

  • 60 ml witte rum
  • 30 ml vers limoensap (ongeveer een halve limoen)
  • 15 ml suikersiroop
  • IJsblokjes

Bereidingswijze

Vul een cocktailshaker met ijs. Voeg de witte rum, vers limoensap en eenvoudige siroop toe aan de shaker. Schud de shaker ongeveer 10-15 seconden om de ingrediënten goed te mengen en te koelen. Giet de inhoud van de shaker door een fijne zeef in een gekoeld cocktailglas, zodat er geen pulp in de cocktail belandt. Garneer de cocktail eventueel met een schijfje limoen of een limoenpartje op de rand van het glas.

Tip: Voor een Strawberry Daiquiri mix je 30 ml witte rum met 30 ml vers limoensoep, 15 ml suikersiroop, 8 aardbeien en een handvol ijsblokjes in een blender. Giet het mengsel in een cocktailglas en garneer met een aardbei.