Als een New Yorkse kunstenaar een opdracht krijgt van Hot Wheels

Speelgoed kopen zonder schuldgevoel met kunstenaar Daniel Arsham’s Hot Wheels-collectie.

De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham (Cleveland, Ohio – 1980) staat bekend om zijn multidisciplinaire benadering van kunst. Het werk van Arsham wordt gekenmerkt door een onderscheidende esthetiek die elementen uit de hedendaagse kunst, pop-art en postmodernisme combineert om sculpturen, installaties en optredens te creëren.

Zijn stukken bevatten vaak geërodeerde en rottende objecten die het verstrijken van de tijd en de vergankelijkheid van materialisme laten zien.

Zijn nieuwste samenwerking is een opvallende. Speelgoedfabrikant Mattel riep zijn hulp in om een achtdelige collectie van Hot Wheels te maken.

Silkstone

De auto’s op schaal 1:64 worden verspreid over vier data, ofwel ‘Laps’, en bevatten in totaal acht voertuigen. De eerste drop bestaat uit een kleinschalige replica van Arsham’s eigen Porsche 930 Turbo en de beroemde Dodge Charge SE uit 1973, ofwel de ‘Rodger Dodger’ met een opgeblazen V8.

“Mattel Creations ontwikkelde creatieve manieren om mijn visie waar te maken door buiten de gebaande paden te denken en te experimenteren met nieuwe materialen en processen,” vertelt Arsham. “Dit is de eerste keer dat Silkstone is gebruikt op een Hot Wheels-model en de eerste keer dat ik met dit materiaal werk, waardoor het voor ons beiden een historisch moment is. Silkstone is een modern composiet met porseleinen uitstraling.”

Rally Case

De Mattel Creations x Daniel Arsham Hot Wheels-collectie zal ook een selectie accessoires bevatten, waaronder sleutelhangers, stickers en een beperkte collectie prints. Deze zijn vanaf 27 oktober verkrijgbaar bij Mattel Creations.

De direct herkenbare aanpak van Arsham is ook terug te vinden op een geërodeerde Super Rally Case die als middelpunt van de collectie fungeert en één vakje heeft voor elk van de acht auto’s in de collectie. De ontwerpinspiratie voor dit stuk komt van de originele Hot Wheels Rally-koffer uit 1968.

Lap 1 debuteert op 21 en 22 oktober in New York met een preview en is vanaf 27 oktober in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar.