Danny Vera: de soundtrack van mijn leven

Deze 9 platen bepaalden de levensloop van Danny Vera.

danny vera
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder

1. Roy Orbison, In Dreams (Greatest Hits

“Deze plaat stond in de kast van mijn vader in ons ouderlijk huis. Ik pikte ’m er uit op mijn zevende. De muziek was mooi, maar de hoes maakte nog het meeste indruk: een man met een gitaar, met zwart haar en een Ray-Ban op. Pas rond mijn zeventiende, toen ik zelf muziek was gaan maken, realiseerde ik me dat Roy Orbison de beste zanger en liedjesschrijver aller tijden is. In Dreams is zijn mooiste liedje.”

2. & 3. Chris Isaak, Forever Blue / REM, Automatic for the People

“Op mijn zeventiende was mijn moeder zo moedig om samen met mijn beste vriend Bart en mij naar Memphis te vliegen, op zoek naar een Gretsch-gitaar voor ons. In een donkergroene gehuurde Ford Taurus reed ze ons naar het huis van Elvis in Memphis, naar de Grand Ole’ Opry in Nashville, naar New Orleans, Houston, Jacksonville en al die plekken die voor twee hartstochtelijk Americana-pubers zo belangrijk waren. 

De hele vakantie lang duwden we elke dag twee cassettebandjes in de radio, van REM en Chris Isaak, onderweg naar weer een hotspot. Deze reis veranderde mijn leven. We zagen alles: de hele Americana-cultuur, de muziek, het eten. In een getto in New Orleans kocht ik uiteindelijk de Gretsch waar ik nog steeds op speel. Hoewel goedkoop (500 dollar), was dit voor een joch van zeventien een heel bedrag. Nu móest ik wel goed gaan spelen. Dit was een trip waar we alles uithaalden wat er in zat. Mijn droom kwam uit.”

4. Eydie Gormé & Los Panchos – Historia D’un amor 

“Afgelopen winter waren Escha [Tanihatu, Vera’s echtgenote] en ik op huwelijksreis naar Curaçao. Hier draaide ik steeds het nummer dat we ook op onze bruiloft hadden gedraaid: Historia d’un Amor van Eydie Gormé met het trio Los Panchos. 

Het was kerst, heerlijk warm, de balkondeuren stonden open en de palmbomen wuifden: dit nummer paste perfect bij onze stemming. Het was één van de betere manieren om tien jaar samenzijn te vieren.”

5. Edith Piaf – La Vie en Rose 

“Er was één liedje dat mijn moeder altijd floot: La Vie en Rose. Ook nadat mijn moeder in 2001 overleed, bleef dat nummer me achtervolgen. Zo had ik een hitje in Turkije [‘My Confession’, in 2003] dat werd meegenomen op een verzamelplaat. Op dat album stond La Vie en Rose onder mijn liedje. En tijdens mijn eerste tour in Nashville, toen ik in zo’n loeiouderwetse countryhut speelde, stond La Vie en Rose op bij de aankondiging van mijn show. Vrienden namen een speeldoosje mee, met daarop dit nummer, enzovoorts.

En toen gingen Escha en ik in 2005 voor het eerst samen op vakantie, naar het filmfestival in Cannes. We kenden elkaar nog niet zo lang, maar ze kende de betekenis van dit nummer voor mij. We liepen hand in hand over straat, toen een straatmuzikant achter ons aan kwam lopen, La Vie en Rose spelend op zijn viool.”

6. Lee Hazelwood & Nancy Sinatra – Summer Wine 

“Met Escha reisde ik naar Zweden omdat ik liedjes ging schrijven met een stel muzikanten daar. Anders dan we verwacht hadden, was Göteborg prachtig. Schoon, mooi en rustig, dat is me altijd bijgebleven. 

In mijn hoofd zat steeds dit nummer, Summer Wine. Ik draaide het al jaren, en ineens was het de inspiratie voor één van de liedjes die ik daar zou schrijven: Find me. De tekst ging uiteindelijk over iets heel anders, maar de melodie en de sfeer zitten er in.”

7. Cucurucucu Paloma (traditional) 

“Pas vijf jaar na onze eerste vakantie in Cannes gingen we opnieuw op vakantie, naar Cuba. We hadden er nooit geld voor toen. Toch, er waren een aantal dierbaren in onze omgeving overleden, nu wilden we echt even weg. 

Het werd Havana, all inclusive, met een polsband. De hele setting daar was een beetje Dirty Dancing, met mensen die ’s ochtends aerobic deden en een palmboom van garnalen met ananas bij het buffet. Liggend op onze bedjes op het strand kwam er zo’n band naast ons staan. Zo’n typisch Cubaans gezelschap, die met al hun instrumenten en spullen zichzelf in de hitte over het strand voortsleepten. 

Dit gezelschap speelde voor ons Cucurucucu Paloma. Het was even googlen hoe het heette. Werkelijk een prachtig liedje, over een witte duif.”

8. Hank Williams III – Straight to Hell 

“Op vakantie bij Amerikaanse vrienden reden we op een nacht in een pickup truck naar Las Vegas. Mijn vriend Alex gaf me deze plaat, omdat hij dacht dat ik het wel tof zou vinden. Het nummer Crazed Country Rebel stond op toen ik Las Vegas binnen reed: in die pickup truck, over de berg heen, die bal van licht en dan die tekst: ‘I like to drive my truck down a muddy dirt road and I’m workin’ real hard, tryin to get paid ‘cause I’m a crazed country rebel and I’m driftin’ state to state…’ Geweldig.”

9. Bruce Springsteen – Working on a Dream 

“Deze plaat kwam in januari 2014 uit en ik had hem de hele tijd op staan. Mijn eigen muzikale carrière zat op een dood spoor: geen optredens, geen plaatmaatschappij, niks. We hadden nog achtduizend euro en ik had nog één last shot: een plaat opnemen in Nashville, mijn grote droom. Als dit op niks zou uitlopen, zou ik een baan zoeken. Dan zou muziek een hobby zijn geworden. 

De plaat kwam er, Pink Flamingo, maar ik had nog niks. Op TV zag ik trompettist Erik Vloeimans, voor wie Martin Bril een voorwoordje in zijn cd schreef. Via-via wist ik dat Johan Derksen mijn muziek leuk vond, dus ik dacht: als hij voor mij nou ook zoiets zou willen doen… Hij kwam er voor naar Middelburg gereden, sprak een filmpje in, en we spraken nog wat over muziek. 

Twee weken later kreeg ik een mailtje van hem: dat hij met een voetbalprogramma bezig was waar RTL een vaste band in wilde, of ik dat zag zitten, en ach, ik moest maar zien. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik het las. Zestig keer zou ik op TV komen bij VI Oranje. Ik ben uiteindelijk muzikant geworden met een vaste baan.”

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder