Zo maak je een Dark ’n Stormy cocktail

De cocktails is verfrissend, exotisch en makkelijk te maken.

De Dark ’n Stormy cocktail is onderhand niet meer weg te denken uit cocktail-land. Zo’n drie jaar geleden was ‘ie nog vrijwel onbekend, onderhand is het een cocktail die op bijna iedere cocktail-kaart te vinden is. Niet gek, want de zoete doch verfrissende cocktail is een succesnummer op menig avond.

Gepaard met de populariteit van de Dark ’n Stormy cocktail, ging de verhoogde interesse in het hoofdingrediënt: gemberbier. Gemberbier bevat geen alcohol, ondanks dat de naam anders doet vermoeden. De smaak is verfrissend, met een tang van de gember. Het van origine Jamaicaanse drankje heeft zijn zing te danken aan fermentatie; in de drank worden natuurlijke micro-organismen omgezet in zuur, gas of alcohol. Dankzij het koolzuur krijgt de cocktail een nog verfrissender karakter.

In de supermarkt vind je gemberbieren van de merken Old Jamaica of Bundaberg. Ietwat exclusievere gemberbieren zijn Gimber of de DIY-versie van Fairment. Naast het gemberbier, dankt de Dark ’n Stormy zijn smaak aan bruine rum. Daarvoor gebruiken wij graag Havana Club 10 jaar, maar any soort bruine rum will do. Tijdens een avondje cocktails maken, is de Dark ’n Stormy een must. De cocktail is makkelijk te maken en nóg makkelijker af te stemmen op eigen smaak. Dat kan haast niet fout gaan, dus.

Dark ’n Stormy cocktail recept

Voor één Dark ’n Stormy cocktail.

Ingrediënten

  • 60 ml bruine rum (any will do, maar Havana Club 10 jaar is een aanrader)
  • 150 ml gemberbier (Old Jamaica of Bundaberg uit de doorgaande supermarkt zijn prima gemberbieren: pittig en zoetig)
  • 1 limoen (voor 30 ml sap en een partje ter garnering)
  • Eventueel een scheutje suikerwater
  • Eventueel kruidbitter angostura
  • Eventueel een schijfje gember

Bereidingswijze

Vul een glas met ijsblokken. Shake de rum met het limoensap, eventueel met wat suikerwater en een druppel angostura bitter tot het mengsel ijskoud is. Strain de mix over het ijs in een longdrink glas. Top af met het gemberbier. Roer kortstondig (niet te lang, dan verdwijnt het koolzuur). Garneer met limoen en eventueel een schijfje gember.

Geen zin om de bovenstaande stappen uit te voeren? Dan kan je van de Dark ’n Stormy ook een simpele ‘mixdrank’ maken: Doe de rum met het gemberbier in een glas met ijsblokjes. Knijp de partjes limoen uit en roer krachtig maar kortstondig. Garneer het glas met een schijfje limoen. Klaar is-ie!

One thought on “Zo maak je een Dark ’n Stormy cocktail

Comments are closed.