De 9 beste voetbalfilms voor tijdens (of na) het EK

Nu er steeds meer tijd tussen de wedstrijden komt, geven we je wat tips om die dagen op te vullen.

Met het Europees Kampioenschap voetbal in volle gang zit er inmiddels wel eens een avond tussen waarop er niks te zien is. Wil je nog meer opgaan in de gekte, dan is the next best thing om alle beste voetbalfilms, -series en docu’s van je streaming-bucketlist af te vinken. En het zijn er veel.

Gezien de fenomenale populariteit van voetbal, is het geen verrassing dat filmmakers de afgelopen decennia hebben geprobeerd de essentie van de sport op celluloid te destilleren. De resultaten zijn, op zijn zachtst gezegd, gemengd. Maar voor elke BAFTA-genomineerde docu (Diego Maradona) is er een Shaolin Soccer. Gelukkig maar.

Looking for Eric (2009)
Dit verhaal van een postbode in een midlifecrisis die wat levensadvies krijgt van een fantasievisie van zijn sportheld – de beroemde filosofische Manchester United-legende Eric Cantona – is misschien wel de mooiste film van Ken Loach. Het geeft een perfect beeld van voetbalfans als een emotionele steungroep.

Diego Maradona (2019)
Van de regisseur van de hitdocu’s Senna en Amy is dit een portret van één van de allerbeste voetballers aller tijden. Al stond de Argentijnse Diego Maradona ook in de schijnwerpers vanwege een flinke rij aan schandalen. Deze documentaire is gemaakt aan de hand van meer dan 500 uur aan nooit eerder vertoond beeldmateriaal en concentreert zich vooral op de carrière van de gevierde voetballer.

Shaolin Soccer (2001)
Wie zei dat het allemaal highbrow hoefde te zijn? De Chinese culthit (vooral destijds in de videotheek) gaat over een groep vechtsporters die hun kunsten gebruiken in een voetbalteam. Het resultaat is een redelijk onweerstaanbare mix van melodrama, komedie, western en martial arts. Stephen Chows uitzinnige en hysterische high-kicks zullen ongetwijfeld helpen als het EK niet loopt zoals je had gehoopt.

Zidane – A 21st Century Portrait (2006)
Geïnspireerd op een experimentele Duitse film uit 1970 waarin de camera’s gedurende de hele wedstrijd op George Best waren gericht, herhaalden Douglas Gordon en Philippe Pareno het experiment met de Franse maestro Zinedine Zidane, waarbij ze de Schotse band Mogwai toevoegden om een ​​claustrofobisch gevoel te creëren. Gedraaid tijdens Real Madrid-Villareal op 23 april 2005.

Pelé: Birth of a Legend (2016)
Pelé’s snelle opkomst vanuit de sloppenwijken van São Paulo tot het leiden van Brazilië naar zijn eerste WK-overwinning op 17-jarige leeftijd wordt opgetekend in dit biografische drama. Niet heel verrassend, maar speelt goed in op je gevoel en het opzwepende camerawerk is indrukwekkend.

Victory (1981)
Een team van echte wereldbekerwinnende voetbalsterren (Pele, Bobby Moore, Ossie Ardiles) met een groot aantal Hollywood-namen (Michael Caine, Max von Sydow, en ja: Sylvester Stallone), in een plezierig belachelijk plot over een leven-of-dood-wedstrijd uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen geallieerde krijgsgevangenen en de nazi’s. Een cultklassieker die een verdiende plek krijgt in dit negental.

Bend it like Beckham (2002)
De doorbraak van Keira Knightley. Het verhaal volgt twee vrouwelijke tienervoetballers, Jules (Keira Knightly) en Jess (Parminder Nagra), die met sociale en culturele uitdagingen worden geconfronteerd in hun zoektocht naar profvoetbal. Alleen al vanwege Juliet Stevensons vertolking van een aanmatigende en komisch verwarde moeder de moeite waard. En ja, Beckham duikt op in een (zeer korte) cameo.

Ted Lasso (2020-2023)
Mensen kunnen niet stoppen met praten over Ted Lasso, en daar is een reden voor. Het Amerikaanse komediedrama, dat een American football-coach volgt die wordt ingehuurd om een ​​Brits voetbalteam te leiden, is even hartverwarmend als grappig. Hoewel de show draait om de sport, heeft de show ook veel te zeggen over relaties, vriendschappen en het volgen van je passies. Toegegeven, het laatste seizoen haalt het niet bij het tweede, laat staan het eerste seizoen, maar de Apple TV+-serie is het beste antigif tegen cynisme.

The Damned United (2009)
Michael Sheen, de ster van Frost/Nixon is net zo overtuigend als de visionaire Engelse coach Brian Clough in het voetbaldrama van Oscar-winnaar Tom Hooper. De zeer grappige en verrassend ontroerende biopic van The Crown-schrijver Peter Morgan doorbreekt het cliché van sportfilms door een sportief genie af te beelden op het moment van z’n grootste mislukking: in het geval van Clough zijn 44 dagen durende regeerperiode als coach van de Engelse voetbalclub Leeds United.