De biefstuk is back

Wat krijgen we nu? Gaan de vegan restaurants in Amsterdam massaal op de fles?

Nog altijd worden er buiten de Randstad neerbuigende grappen gemaakt over de havermelk-elite die Amsterdam zou terroriseren. Een aspect dat kenmerkend zou zijn voor de mentaliteit van de zogenaamde linkse grachtengordel is het uitbannen van Nederlandse ‘tradities’ als Zwarte Piet en het eten van vlees en nog veel meer zaken. 

Nou, dan is er goed nieuws voor iedereen die al die zaken veel te politiek correct vindt: vegan lijkt namelijk op zijn retour in Amsterdam. Veel vegan restaurants die de afgelopen jaren de deuren openden in de hoofdstad worden gesloten.

Hippe restaurants en vegan kaaswinkels, waaronder bekende namen als Vegabond, Yoghurt Barn en Mr Stacks, bestaan inmiddels niet meer. Ze zijn allemaal een vroege dood gestorven.

De reden voor deze sluitingsgolf is enigszins onduidelijk, hoewel je natuurlijk kunt deduceren dat een gebrek aan klandizie de hoofdoorzaak is. De vegan-hype, die misschien ook wel heel hard en snel ging, lijkt voorbij. Wat mee lijkt te spelen is dat veel vleesvervangende producten door consumenten niet echt als smaakvol worden beoordeeld. 

Dat vegan wat minder in trek is, is ook merkbaar in de moderne Amsterdamse restaurants. Vlees- en vis-gerechten staan steeds vaker weer op de kaart, omdat de vraag naar vlees en vis weer groter wordt. Dat gaat ten koste van de vegetarische gerechten. Trendwatchers spreken van vegan-moeheid. 

Kortom, wil je je van je hipste kant laten zien, dan is het bepaald geen slecht idee om weer een americano, of een cappuccino met gewone melk te bestellen en in dat hippe restaurant die grote steak te bestellen.