De drie kleurrijkste New Romantics mannen

Zeker, Lil Nas X en Harry Styles weten er wel weg mee. Maar begin jaren tachtig waren deze kopstukken van de New Romantics al creatief met make-up.

Eén van de meest creatieve en eigenzinnige stromingen in de popmuziek én populaire cultuur is de New Romantics-beweging die eind jaren zeventig in Londen ontstond. Deze drie voormannen van deze jeugdcultuur zijn uitgegroeid tot stijliconen die nog altijd tot de verbeelding spreken.   

Adam Ant

De echte naam van deze Britse zanger, acteur en popidool is Stuart Leslie Goddard (1954). Geweldige artiestennaam trouwens: ‘adamant’ betekent ‘onvermurwbaar’. Na een aarzelende start in de muziek ten tijde van de opkomende punkscene begint hij in 1977 de band Adam & The Ants. Aanvankelijk ziet Malcolm McLaren, manager van de Sex Pistols, wel wat in de band, maar dumpt ze toch voor BowWowWow. Hij laat ze wel kennismaken met de Burundi Beat, een Afrikaanse drumstijl die een standaardonderdeel wordt van hun muziek.

Al snel breken ze door in Engeland, mede dankzij de good looks van Adam en zijn kleurrijke uitdossingen – ideaal in een tijd waarin de videoclip een enorm belangrijk marketinginstrument wordt.

De singles Stand and Deliver en Prince Charming worden begin jaren tachtig ook in Nederland grote hits.

Na een succesvolle tournee breekt Adam begin 1982 met de band én zijn piratenimage om solo verder te gaan; het solodebuut Friend or Foe blijkt megasuccesvol en levert hem eindelijk de Amerikaanse doorbraak op.

In 1985 stopt Ant met muziek maken om zich op het acteren te richten. Inmiddels heeft hij zijn oude stiel weer opgepakt: dit jaar staat een grote tournee door Engeland gepland.

Boy George

George O’Dowd is de flamboyante zanger van Culture Club, een Britse popgroep die ook gevormd wordt door Mikey Craig, Jon Moss en Roy Hay. George is een kleurrijk en toonaangevend figuur in de New Romantics-scene in Londen voor hij aan zijn zangcarrière begint.

In 1982 tekende Culture Club een platencontract bij platenmaatschappij Virgin Records. De internationale doorbraak kwam met het nummer Do You Really Want To Hurt Me, een nummer dat in Nederland de tweede plaats van de hitparade bereikte.

Tot 1984 scoorde de groep hit na hit. Hun grootste succes is het nummer Karma Chameleon, dat in veel landen, waaronder Nederland, op de eerste plaats terechtkwam.  

Midden jaren tachtig blijkt George verslaafd aan heroïne, cocaïne en cannabis. Nadat hij zijn verslavingen had overwonnen, begon Boy George een solocarrière en richtte hij de groep Jesus Loves You op. Ook is hij actief als DJ.

Inmiddels treedt Culture Club weer op, maar zonder Jon Moss. Daar laat deze oud-geliefde van George het niet bij zitten, dus  wordt ongetwijfeld vervolgd.

Opmerkelijk: In 1985 heeft Culture Club inclusief Boy George meegespeeld in een aflevering van de televisieserie The A-Team.

Steve Strange

Hét boegbeeld van de New Romantics-beweging was Steve Strange – echte naam Steven Harrington (1959 – 2015). Hij organiseerde clubavonden in The Blitz in Londen die uitgroeiden tot het epicentrum van de New Romantics.

Hij werd gevraagd het gezicht te worden van de band Visage, opgericht door Midge Ure, ook bekend van Ultravox.

Grootste hit van de band is Fade to Grey, dat werd uitgebracht in 1980. In 2015 is Strange overleden: na zijn dood kwam het laatste album van Visage uit waar Strange eerder nog aan het meegewerkt. Demons to Diamonds.

In 2015 is Steve Strange overleden.

Bijzonder: David Bowie bezocht zelf de Blitz club eind jaren zeventig  en rekruteerde daar Steve Strange en enkele andere New Romantics om te figureren is zijn clip voor Ashes to Ashes.