Yes: De La Soul komt met eigen documentaire

Wij kijken reikhalzend uit naar de docu over dit beroemde hiphoptrio.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Het wereldberoemde hiphoptrio heeft een trailer gedeeld voor de documentaire Chapter 3. De rode draad hierin is hun missie om hun volledige muziekcatalogus op digitale streamingplatforms te krijgen. De documentaire gaat wereldwijd via livestreams in première.

De legendarische rapgroep De La Soul heeft jarenlang geploeterd om hun zeer invloedrijke muziekcatalogus op streamingdiensten te krijgen. Dat ging niet van een leien dakje. Gedoe over de rechten van samples en geschillen met hun oude label Tommy Boy lagen hier aan ten grondslag. Dit leidde ertoe dat hun albums niet te beluisteren waren op streamingplatforms.

Pas toen Reservoir Media het label Tommy Boy kocht – als onderdeel van een overname van $100 miljoen – werd de muziek van de groep eindelijk digitaal beschikbaar voor iedereen. Toen dat eenmaal mogelijk was, hebben De La Soul en Reservoir Media onvermoeibaar gewerkt om de eerste zes albums van de groep te formatteren en ‘luisterklaar’ te maken voor streaming. Deze missie en hun strubbelingen zijn te zien in de documentaire Chapter 3.

Op hun Instagrampagina kwam De La Soul met de volgende verklaring over de docu: “Chapter 3 beschrijft de iconische studiosessies voorafgaand aan de heruitgave en remaster in 2023 van De La Soul’s catalogus. Eén van de meest legendarische muziekcollecties in de hiphop. Het was – tijdens deze sessies – de eerste keer in bijna drie decennia dat Posdnuos, Dave, Maseo en producer Prince Paul samen in dezelfde studio waren voor dit bijzondere De La Soul-project.”

De documentaire Chapter 3 heeft de reis vastgelegd van de vier mannen die hun muzikale erfenis wilden beschermen en delen. Zodoende biedt de documentaire een intieme kijk op het creatieve proces, de kameraadschap en de passie van De La Soul. De catalogus van De La Soul werd in maart 2023 beschikbaar op muziekstreamingplatforms en werd inmiddels al tientallen miljoenen keren gestreamd.

Vanaf vrijdag 7 juni wordt Chapter 3 live gestreamd op De La Soul’s YouTube-, Facebook- en X-pagina’s, evenals op hun officiële website in verschillende tijdzones.

Meer informatie vind je hier
Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie