Is de jarige Dennis Bergkamp de mooiste voetballer aller tijden?

De voetballer die bij Arsenal uitgroeide tot Dutch Master viert vandaag zijn 53e verjaardag.

Dennis Bergkamp

Rechtsbuitens zijn altijd mooie spelers om naar te kijken. Voordat Dennis Bergkamp op 14 december 1986 debuteerde in het eerste elftal, was hij bij Ajax al voorgegaan door drie andere fraaie spelers op die plek: Johnny Rep (1971 – 1974), Tscheu La Ling (1975 – 1982) en John van ’t Schip (1981 – 1992).

Goeie bijnamen hadden die spelers ook: Rep stond bekend als Goudhaantje; Van ’t Schip noemden ze in Italië Johnny il Bello (hij speelde een poosje in Genua); en Tscheu La Ling stond bekend om zijn Ling Swing.

Dennis Bergkamp of Arsenal
Dennis Bergkamp met de trofee voor Speler van het Jaar, 1998.

Dennis Bergkamp vierde bij Arsenal zijn grootste triomfen. Hij speelde van 1995 tot 2006 voor de Londense club. The Iceman werd hij genoemd, omdat hij zelfs op de spannendste momenten cool and collected bleef. Heel sprankelend klinkt die bijnaam niet, maar het is nog altijd sexyer dan The Non Flying Dutchman, die andere bijnaam die verwijst naar Bergkamps vliegangst.

Dat Bergkamp overigens in de Premier League kwam te spelen, stond al in de sterren geschreven. Zijn ouders vernoemden hem namelijk naar Denis Law, de legendarische Schotse speler van Manchester United. De naam van de Nederlandse Dennis wordt wel anders gespeld dan die van de Schot, die maar één n in zijn naam heeft.

Tackle van Juventus-speler Moreno Torricelli op Bergkamp, januari 1003.
Tackle van Juventus-speler Moreno Torricelli op Bergkamp, januari 1003.

Bergkamp kwam naar Londen na twee seizoenen bij Inter Milaan. Daar won hij samen met Wim Jonk weliswaar de UEFA Cup, maar de magie leek hij er een beetje te zijn kwijtgeraakt. Bij Arsenal vond hij die weer terug.

In Londen duurde het even, maar nadat Bergkamp zijn flow had gevonden, werden er al snel vergelijkingen gemaakt met andere Dutch Masters, de meesters uit de schilderkunst.

Bij Arsenal was Bergkamp niet de productiefste speler. Er was altijd wel een aanvaller die meer scoorde, zoals de geboren Londenaar Ian Wright, de eeuwige Arsenal-topscorer die om meerdere redenen applaus verdient.

Over Dennis Bergkamp wordt altijd gezegd dat hij geen lelijk doelpunt kon maken. Maar misschien waren zijn assists nog wel mooier. Ian Wright en Arsenal-collega Freddie Ljungberg profiteerden maximaal van Bergkamps droge passes, waarmee hij ze vaak vrij voor de keeper zette.

Maar de mooiste assist is natuurlijk die hij gaf aan zichzelf in de wedstrijd tegen Newcastle United. Het is waarschijnlijk zijn beroemdste doelpunt.

Dennis Bergkamp met de trofee voor Speler van het Jaar, 1998.
Dennis Bergkamp met de trofee voor Speler van het Jaar, 1998.

Elk jaar wordt Bergkamp op 10 mei door zijn oude club Arsenal gefeliciteerd. Dit jaar doen ze dat op Twitter met een heerlijk overzichtsfilmpje. Daarin zien we uiteraard het doelpunt tegen Newcastle United voorbij komen, maar ook die tegen Arsenals aartsrivaal Tottenham Hotspur. Die goals hebben we allemaal al eerder gezien, maar eerlijk is eerlijk, je krijgt er nooit genoeg van.