10 Minuten met Denzel Washington

Nog één laatste Equalizer-actievehikel met Denzel Washington. Aan ModMod legt hij uit waarom.

Je kunt met alle redelijkheid zeggen dat Denzel Washington (68) één van de grootste acteurs is die momenteel in de industrie werkt. Hij is tweevoudig Oscar-winnaar, door bijna iedereen herkend, kan in elk genre optreden, en het zou moeilijk zijn om iemand op deze planeet te vinden die minstens één van zijn rollen niet kan waarderen. Hoewel zijn dramatische werk in films als Fences, Training Day en Malcolm X deel uitmaakt van filmgeschiedenis, is actie ‘m ook niet vreemd. Van wijlen Tony Scotts Man on Fire en Unstoppable tot aan de sterk onderschatte The Magnificent Seven-remake. Maar vergeet ook de eerste twee The Equalizer-films niet.

Waarvoor Washington nogmaals met regisseur Antoine Fuqua (Training Day) werkt voor het derde en laatste deel. In The Equalizer 3 staat Robert McCall, gespeeld door Washington, voor een nieuwe uitdaging aan de pittoreske Italiaanse kust, waar een stad in de greep is van de maffia. Om zijn leven veilig te stellen, moet hij opnieuw het gevecht aan gaan. Een prima guilty pleasure voor het weekend. ModMod sprak met de 68-jarige acteur. Voor de goede orde: voordat de acteursstakingen in Hollywood van start gingen.

Egoïstisch

“Ik zou er niet aan moeten denken om in al mijn rollen een rolmodel te moeten spelen. Mensen dichten mij altijd iets rechtvaardigs toe, maar ik speel net zo lief een klootzak. Ik ben egoïstisch, denk ik. Ik denk dat een artiest dat moet zijn. Weet je, ik maak me geen zorgen over wat mensen denken. Ik speel rollen die ik interessant vind. Het stoort me als ik in een hokje wordt gestopt om te doen wat mensen denken dat ethisch is. Beter gezegd, dat vind ik saai. Ik kies geen rollen met dat in gedachten, ik ben op zoek naar interessante verhalen.”

The Equalizer 3

“Al is een guilty pleasure mij ook niet vreemd. Daarom keerde ik voor de derde keer terug naar de Equalizer-films (The Equalizer 3 draait nu in de bioscoop red.).  Ik sprak met de portiers in mijn gebouw en ik had net het drama Fences gedaan en ik sprak met hen over de film en ze zeiden: ‘ja, ja Fences is geweldig, maar wanneer ga je nog een Equalizer doen?” Weet je, dat lijkt er een te zijn waarmee ze zich kunnen identificeren en waar ze enthousiast van worden. Ik herinner me jaren geleden, in de jaren tachtig, dat ik de zeer serieuze film Cry Freedom maakte over anti-apartheidsactivist Stephen Biko. Ik herinner me een gesprek van destijds met een vriend, een dokter. Ik vertelde hem over de film en hij zei: ‘Ik heb elke dag met leven en dood te maken, ik ga naar de film om even te ontsnappen, om plezier te hebben, niet om met nóg meer leven en dood om te gaan.’ Dat is altijd bij me blijven hangen. Die balans vinden is cruciaal. De dingen die ik nu als zwarte man in deze branche kan doen, kon ik niet doen toen ik begon. Ik zou de vriend van Macbeth in een film kunnen zijn, maar niemand vroeg iemand die op mij leek om Macbeth te spelen. Laat staan in een thriller-franchise spelen waarvan de eerste twee delen al een half miljard dollar opbrachten.”

Amalfi-kust

“Wat ik heb ontdekt door met mensen te praten, is dat ze het Equalizer-personage Robert McCall leuk vinden omdat hij voor gerechtigheid staat. En dat je mag filmen aan de Amalfi-kust is tevens geen straf. Het is een deel van Italië waarvan ik hou. Ik ben overal in Italië geweest en de afgelopen 30 jaar zijn we met de familie bijna elke zomer naar dat deel van de wereld gegaan. Maar ik was er nog nooit geweest voor werk. Al had ik het alleen gedaan als Antoine Fuqua weer voor de regie tekende. The Equalizer 3 is de vijfde film die ik met hem heb gemaakt. Er zijn bepaalde filmmakers met wie ik goed kan opschieten. Net zoals vier films met Spike Lee. Sterker nog, Spike en ik gaan volgend jaar weer samenwerken.”

Macbeth

“Er is een regel in The Tragedy of Macbeth (uit 2021 red.) waarin Macbeth praat over het ‘gele blad’ van zijn leven en ik denk dat ik nu op die plek ben, ik denk dat ik in de gele bladperiode zit, de bladeren zijn niet meer zo bijzonder groen (lacht). En dat is oké. Dus ik ben op een moment waar ik fysiek, spiritueel en mentaal op mijn best wil zijn. Ik wil kijken wat de grens is, wat heb ik nog te bieden.”

Gladiator 2

“En dat is nog heel wat. In de afgelopen anderhalf jaar heb ik een persoonlijke transformatie meegemaakt. In totaal ben ik 20 kilogram kwijtgeraakt en heb ik mezelf in zekere zin opnieuw vormgegeven. Ik voelde dat ik die uitdaging nodig had. Al was het alleen al voor de voorbereidingen van Gladiator 2 en de fysieke vereisten. Je moet er goed uitzien. Komop, in zo’n outfit moet je er wel een beetje goed uitzien man! En ik kom er, ook al weet ik dat Vader Tijd ongeslagen is.” (lacht)

The Equalizer 3 draait nu in de bioscoop.

Fotografie: Sony Pictures / Portret: John Russo