Over het tuinhek bij designer Dries van Noten

De Antwerpse modeontwerper Dries van Noten komt met een serie geuren die gebaseerd zijn op de planten en geuren uit zijn eigen tuin.

In 2018 verkocht Dries van Noten, tot op dat moment een van de weinige onafhankelijke modeontwerpers, zijn bedrijf aan Puig. Deze Spaanse modegigant houdt zich ook bezig met geuren. Zo brengt Puig de parfums van Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera en Paco Rabanne op de markt. Dat Van Noten met een geur zou komen was dus zeker te verwachten.

Na twee jaar intensief werk is er nu een hele lijn. Het zijn tien parfums waaruit iedereen – man, vrouw en alles daartussen – zelf kan kiezen wat het best aansluit bij de eigen persoonlijkheid.

Tegenstellingen

In zijn modecollecties, hij heeft zowel een mannen- als een vrouwenlijn, houdt van Noten van het mixen van heel uiteenlopende prints en dessins. Zo voegt hij zonder mankeren strepen toe aan een luipaardprint of combineert hij bloemenprints met een heel grafisch dessin.

De voorliefde voor verrassende combinaties is ook in elk parfum uit de geurenlijn terug te vinden. Zo is in de geur Cannabis Patchouli een dosis frisse, groene salie gekoppeld aan het houtige van patchouli.  En is in Raving Rose subtiel rozenwater met zwarte peper en houtextracten gecombineerd. Neon Garden voegt dan weer irisbloem en munt samen.

Botanisch

De tien geuren zijn gemaakt door tien verschillende parfummakers, ‘neuzen’.  Rode draad in de parfums: Dries van Notens eigen tuin moest voor de parfumeurs als inspiratiebron dienen. De ontwerper leidde de neuzen zelf rond in zijn tuin. Van Noten is een enorme plantenfreak en heeft een uitgebreide botanische kennis.

Extra aandacht heeft de estheet Van Noten aan de flacons gegeven. Elk glazen flesje is opgebouwd uit twee contrasterende kleuren of motieven.  

“Een parfum is nu veel minder een statussymbool en veel meer een manier om je persoonlijkheid kracht bij te zetten,” zei hij onlangs in een interview. “Ik heb in de modewereld nooit een keurslijf voorgeschoteld aan mijn afnemers. Ik reik tools aan waarmee mensen zelf aan de slag kunnen gaan. Parfum vind ik in dat opzicht een mooie aanvulling.”

Het is niet helemaal Van Notens eerste stap op geurengebied. In 2012 maakte het huis Frederic Malle een geur voor hem die zijn naam droeg. Het bleek een vrij nietszeggend odeurtje. Deze collectie is een stuk spannender! Een parfum kost €220 (100 ml).