Devastator: een nieuwe high-end tailor in hartje Rotterdam

Vakmanschap ten top: de nieuwe exclusieve modewinkel van ontwerpers Erik Bosman en Arij den Otter.

Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg

Eigenlijk gaan de twee niet samen: de mode-industrie en duurzaamheid. Met hun kledingmerk en -winkel Devastator willen ontwerpers Erik Bosman en Arij den Otter dat wél combineren. Begin dit jaar openden zij hun nieuwe winkel aan de Van Oldebarneveltstraat in het centrum van Rotterdam. Met als heersende filosofie: luxueuze, onderscheidende en duurzame (kleding)stukken produceren, die door iedereen gedragen kunnen worden.

Devastator: vakmanschap ten top

Den Otter en Bosman begonnen in 2016 hun kledingmerk Devastator, door deadstock materiaal handmatig een nieuw leven in te blazen. Van resten stof die niet voor de productie van kleding zijn gebruikt, maken de mannen nieuwe kledingstukken voor hun eigen label. Wel zorgen ze ervoor dat de materialen van de hoogste kwaliteit zijn. Doordat de kleding handgemaakt wordt met onderscheidende stoffen, zijn de stukken vaak uniek.

Devastator werd in de vrije tijd van de ontwerpers opgericht, al hadden ze voor het oprichten van hun merk wel ervaring in de industrie. Den Otter studeerde voor de titel meester kleermaker aan een technische school in Den Haag en Bosman studeerde aan de kunstacademie. Met hun vakkennis proberen de vakmannen zich te onderscheiden binnen de Nederlandse modewereld.

Het is logisch dat de prijs van de kleding hierdoor oploopt in de winkel. Den Otter vertelt: “We maken de kleding zelf met de hand, dus 600 euro voor een jasje vind ik dan niet eens duur. Zeker als je bedenkt dat je bij sommige high-end kledingmerken 1000 euro betaalt voor een jasje dat alsnog soms door mensenhandel is geproduceerd. Voor datzelfde geld kan je een écht uniek item aanschaffen bij Devastator.”

Duurzaamheid á la Devastator

Omdat duurzaamheid een vrij slecht-gedefinieerde term is, duidt Den Otter de filosofie van Devastator: “We zijn tegen alles wat mode tegenwoordig inhoudt, niet vanwege onze Rotterdamse koppigheid, maar vanwege de nadelige gevolgen van de mode-industrie. We zijn eco-conscious; we houden ons continu bezig met de ecologische impact van de producten die we maken en verkopen. Daarnaast willen we inclusief zijn.”

“De mode-industrie zoals het nu bestaat, houdt hier zich minder mee bezig. Daarom zijn wij ook gestopt met het promoten van de duurzaamheid van ons merk. We doen niet meer aan #sustainability op onze socials, want veel high-street ketens beweren ook #duurzaam te zijn. Dat is gewoon de marketingtruc greenwashing. Bij Devastator zijn we wie we zijn en hopen we dat de klanten zelf inzien dat dat eco-conscious is.”

De zelfgemaakte kastenmuur in de winkel.

Store\atelier Devastator

In de store koop je de unieke ontwerpen van het eigen label of kledingstukken van andere zorgvuldig gekozen high-end merken. In de winkel kun je tailored kledingstukken laten maken, aan de hand van een vast aantal patronen en stoffen. Daarnaast vind je er stukken van exclusieve merken, zoals Nude: Masahiko Maruyama, Too Good, The Viridi-Anne en Adieu. Ook verkopen ze als enige in de regio Rotterdam sieraden van het steeds populairdere sieradenmerk Werkstatt-München.

Daarnaast is alleen al het interieur van Devastator je aandacht waard. “Ik zie tot nu toe alle klanten met verbazing naar het interieur kijken. We hebben hoge plafonds, met achter in de zaak een zelfgemaakte kastenmuur, die we mat zwart hebben geverfd. De vergelijking met de befaamde modewinkel L’Eclaireur in Parijs is meermaals gemaakt.”

Devastator, Van Oldebarneveltstraat 124a, Rotterdam

Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg