Deze nieuwe Montblanc is letterlijk adembenemend

Montblanc heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als een belangrijke speler in de luxe horloge-industrie. Voor 2022 voegt Montblanc hier een paar sportieve modellen aan toe, waarvan een richting de Mount Everest gaat, zonder zuurstof.

Eerst nog even aandacht voor allereerste moderne duikhorloge van het merk, de 1858 Iced Sea Automatic Date.  Deze stalen horloges van 41mm bieden wat je van een moderne luxe ‘duiker’ mag verwachten: 300 meter waterbestendigheid, keramische randen en ISO 6425-certificering. Het is het allereerste gecertificeerde duikhorloge van Montblanc en volgens het merk gaat de 1858 Iced Sea verder dan ‘we moeten ook een duikhorloge in de collectie hebben’.

Montblanc mijdt de puur utilitaire en functionele wijzerplaten van traditionele duikhorloges en omarmt een reproductie van de textuur van ijs. Geïnspireerd door La Mer de Glace, de belangrijkste gletsjer van het Mont Blanc-massief, is de wijzerplaat handgemaakt om de diepte en reflectie van het ijs weer te geven. 

Gratte Boise

Hiervoor gebruikt Montblanc een traditionele, bijna verdwenen techniek genaamd ‘gratte bois’. Waar verschillende reeksen van afdrukken, lakken en polijsten elkaar opvolgen, waarbij elke keer de wijzerplaat een nacht wordt gedroogd voordat de volgende laag wordt aangebracht. Het nieuwe duikersmodel (vanaf €2.800) wordt geleverd met drie verschillende wijzerplaatkleuren – blauw, groen en zwart – die verschillende kleuren gletsjerijs vertegenwoordigen.

Special Boat Service

Montblanc’s pièce de résistance van de show was de 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen. Deze limited-edition versie van het vlaggenschip van het merk, de Geosphere, combineert zijn kenmerkende wereldtijdcomplicatie met twee halfronden met een chronograaf.

Dit is echter verre van het enige dat dit horloge bijzonder maakt. De 42mm titanium kast en het nieuw ontwikkelde MB 29.27 kaliber zijn beide volledig ontdaan van zuurstof. 

Waardoor het risico van beslaan en oxidatie, die kunnen optreden bij extreme temperatuurveranderingen op grote hoogte, wordt geëlimineerd. Om het uithoudingsvermogen van het stuk te testen, stuurt Montblanc Nimsdai Purja (merkambasadeur en onderwerp van de Netflix-docu 14 Peaks: Nothing is Impossible), op een Mount Everest-expeditie.

Een naam die was voorgedragen door merkambassadeur, ontdekkingsreiziger en één van de eerste mensen die de Mount Everest beklom zonder extra zuurstof: Reinhold Messner. Nismdai, geboren in Nepal en van oorsprong militair (als Ghurka en 10 jaar in de Britse Special Boat Service). 

Extreme Records

In 2019 verliet Purja het leger om zich te concentreren op bergbeklimmen op extreme hoogten. Sindsdien heeft hij talloze records behaald, waaronder een aantal van de snelste beklimmingen naar de meeste bergtoppen. Hij bereikte de 14 hoogste 8.000 meter hoge toppen ter wereld in een verbazingwekkende zeven maanden, waarmee hij het vorige record van acht jaar verbrak.

In mei 2022 zal Nimsdai een expeditie ondernemen naar de top van de Mount Everest zonder extra zuurstof, terwijl hij de Montblanc 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen (€8.100) draagt om het uurwerk te testen. 

Het 44mm titanium horloge, gelimiteerd tot 290 stuks, biedt naast een wereldtijdaanduiding ook een 24-uursschaal, dag/nacht-indicatie en roterende wereldbollen op het noordelijk en zuidelijk halfrond. 

De blauwe wijzerplaat is bedoeld om de gletsjers na te bootsen en is gemaakt met dezelfde Gratte Boise-techniek als de 1858 Iced Sea. De achterkant van de kast is voorzien van een afbeelding van de Mount Everest, gemaakt met behulp van een lasergravure die is verbeterd met kleuren dankzij een laser-gegenereerd oxidatieproces. Het toegepaste oxidatieniveau bepaalt de kleurdiepte, waardoor elke kleur bijna uniek is.