Dior kent zijn klassiekers

Vorig jaar mocht ModMod een dag lang een bezoek brengen aan de archieven van het Franse modehuis Dior. Dat was een exclusieve onderneming, want de archieven van Dior Heritage zijn normaal gesproken alleen door bevoegd Dior-personeel te betreden. Sterker nog: de locatie is zelfs geheim. Het ligt diep verscholen achter een monumentaal pand in het centrum van Parijs. 

Het was een onvergetelijk bezoek – het modehuis dat in 1947 door Christian Dior werd opgericht (de ontwerper kon maar kort van zijn successen genieten; hij overleed in 1957) beschikt over een schat aan prachtige collectie-stukken. Voor een groot deel zijn die stukken gelukkig goed bewaard gebleven. 

Het archief werd eind jaren tachtig opgezet door Soizic Pfaff. Sinds de oprichting wordt het door haar geleid, samengesteld en aangevuld onder ijzige omstandigheden (lage temperaturen om de kledingstukken en accessoires te conserveren).

De sympathieke en elegante Pfaff weet alles van het modehuis. Zij wist ons vorig jaar te vertellen dat Kim Jones, de huidige ontwerper van de mannencollecties, de afgelopen jaren regelmatig bij haar langs wipte om oude collecties te bestuderen. Volgens Pfaff waren Jones’ voorgangers Hedi Slimane en Kris van Assche daar veel minder in geïnteresseerd.

Waarom deze lange inleiding? Omdat de mannencollecties van Dior momenteel succesvoller en mooier zijn dan ooit tevoren. Ook tijdens de afgelopen modeweek in Parijs behoorde de show van Dior tot een van de hoogtepunten. 

Net als in de voorgaande collectie die Kim Jones voor Dior ontwierp, was ook vorige week duidelijk te zien dat de 49-jarige Engelsman zijn Dior-klassiekers kent en vaak in de archieven heeft gekeken naar wat zijn voorgangers bij Dior creëerden. 

Veel van de silhouetten, stoffen en motieven in de show van vorige week kun je zien als een ode aan de rijke geschiedenis van Dior. En dat is mooi, want Kim Jones is een unieke ontwerper in een tijd waarin muzikanten en stylisten bij steeds meer modemerken de dienst uitmaken. 

Kim Jones is een ontwerper die de geschiedenis van Dior in een moderne vorm doet herrijzen, maar tegelijkertijd ook vernieuwend bezig is. Chapeau dus.

Hoewel het nog makkelijker is om Fort Knox binnen te komen dan de archieven van Dior is de vorig jaar geopende La Galerie Dior wél door iedereen te bezoeken. Het is een zeldzaam mooi ‘museum’ waar het werk van Christian Dior en zijn zes opvolgers op een prachtige manier aan je voorbij trekt. Een must visit, ook al draait het in deze Galerie alleen om vrouwenmode. 

***

La Galerie Dior, 11 Rue Francois 1er, Parijs, Frankrijk