Minne Koole en Chris Peters over nieuwe Netflix-serie Dirty Lines

In de Nederlandse serie Dirty Lines duiken we in de sekslijn-business van het Amsterdam uit de jaren tachtig.

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Hoewel het tegenwoordig een uitstervend vak is, waren sekslijnen begin jaren tachtig een booming onderneming. In de nieuwe Netflix-serie Dirty Lines startten de broers Frank (Minne Koole) en Ramon Stigter (Chris Peters) hun eigen lucratieve 06-sekslijnen-business. Waarbij studente Marly Salomon (Joy Delima) de zwoele teksten inspreekt. Ter gelegenheid van de release spraken we Minne Koole en Chris Peters.

De zesdelige serie Dirty Lines, over de opkomst van de sekslijnen in Amsterdam, brengt ons terug naar de jaren 80. Naar de hoogtijdagen van de RoXY en het vrije leven vol drugs, seks en muziek. In de serie hebben de broers Frank en Ramon een primeur: de eerste sekslijn in Europa. Bij hun gloednieuwe bedrijf TeleDutch laten ze de lijnen inspreken door studenten, wat een goudmijn blijkt te zijn. De zoekende psychologiestudente Marly start met een bijbaantje bij TeleDutch en helpt de broers nuance te vinden in een wervelwind van seksuele exploratie.

Chris (derde van links), Joy (midden) en Minne (rechtsachter Joy) in de opnamestudio.
Minne Koole (Amsterdam, 1993) en Chris Peters (Amsterdam, 1994) zijn Nederlandse acteurs. Chris vertolkte de titelrol in Tonio en speelde samen met Minne de hoofrollen in Niemand in de stad. Voor zijn rol in de film Niemand in de stad werd Minne genomineerd voor een Gouden Kalf. 

Wat maakt Dirty Lines zo tof voor jullie?

Chris: “Het was voor mij een no-brainer om in deze serie te spelen. Het verhaal spreekt me heel erg aan. Amsterdam, de jaren tachtig. Er was toen zoveel meer vrijheid, al dan niet op seksueel gebied. Dirty Lines speelt daarmee: wat doet al die vrijheid met een mens?”

Minne: “Mijn personage Frank vind ik top. Hij is een jonge, enthousiaste jongen die het wil maken in Amsterdam, maar nog heel erg naar erkenning zoekt. Daardoor zwicht hij voor iedere verleiding. Hij gaat een leven leiden dat niet bij hem past en dat geeft me heel veel mogelijkheden. Daarvan word ik heel blij. De serie is het meest uitdagend en grootste wat ik ooit heb gedaan. Het is het leukste wat ik tot nu toe heb gedaan.”

Joy, Ayla Cekin Satijn en Julia Akkermans.

Hoe was het om, als Amsterdammers, de hoogtijdagen van de RoXY in de jaren tachtig na te spelen zonder dit zelf meegemaakt te hebben?

Minne: “M’n ouders verhuisden als twintigers naar Amsterdam. Ze kennen RoXY en ze kennen de sekslijnen; vriendinnen van mijn moeder spraken opnames in. Maar het inleven in de jaren tachtig-sfeer werd ons heel makkelijk gemaakt. Door de set, de kleding, de kunst. Ik laat die snor groeien, de rest gaat vanzelf.”

Chris: “Ik vond het heel erg leuk om te doen, omdat het een tijd is die je alleen kent van de verhalen. Mijn ouders vertelden altijd over RoXY, dus het was leuk om de club op deze manier te beleven. Dit is het dichtst bij een tijdmachine dat je kan komen.”

Jullie hebben samen al in meerdere producties gespeeld. Hoe was het om weer met z’n tweeën te acteren?

Chris: “Het is grappig hoe de koers is gelopen. Ik heb met meerdere mensen de auditie-scènes gespeeld, maar uiteindelijk zijn Minne en ik als de broers gecast. We zijn goed op elkaar ingesteld en we hebben chemie. Ik vind het heel fijn om met hem samen te werken.”

Minne: “Het was heerlijk om Chris in de rol van mijn broer te zien. We reden samen naar de set, deden samen de voorbereiding. We fantaseerden over hoe we waren als kind, hoe onze ouders in elkaar staken, wat voor accent we hadden. Maar uiteindelijk is het heerlijk om te zien hoe iedereen in de cast zijn rol invult.”

Minne en Charlie Chan Dagelet.

Netflix heeft grote bedoelingen met Dirty Lines, het is internationaal opgezet. Waar hopen jullie op?

Minne: “Tijdens het draaien ben je daar niet mee bezig. Nu pas, zo tegen de releasedatum aan, denk je: Jezus, in hoeveel talen wordt dit gedubt? Ik hoop voor Dirty Lines dat het internationaal goed wordt ontvangen. Ik denk dat niet alleen Nederlanders, maar ook de rest van de wereld, nostalgie voelt voor het vrije Amsterdam.”

Chris: “Daar kan ik totaal niet bij met mijn hoofd. Ik doe mijn werk, voor de rest laat ik het los. Maar natuurlijk hoop ik op een internationale doorbraak in de toekomst.”

Dirty Lines is gebaseerd op het verhaal van sekslijnondernemer Fred Saueressig, die een boek schreef over de succesvolle periode: 06-cowboys. De serie-adaptatie is geschreven door Pieter Bart Korthuis (Penoza, Vechtershart), Franky Ribbens, Tijs van Marle en Lotte Tabbers. De zesdelige serie verschijnt op 8 april nieuw op Netflix. 
Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie