De Dirty Shirley is de cocktail voor in de zon

Met een stralende zon aan de hemel, ontdek jij de kwajongen in je zelf met deze zomercocktail.

Shirley temple

De Shirley Temple is een mocktail die vernoemd is naar Shirley Temple, het Amerikaanse kindsterretje uit de jaren dertig en veertig dat met haar goudblonde krullebol het toonbeeld werd van onschuld. 

In een drankje dat je naar een kindster vernoemd, stop je uiteraard geen alcohol. Doe je dat wel, bijvoorbeeld door een shotje wodka toe te voegen aan het drankje, dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Enter de Dirty Shirley!

In New York is de Dirty Shirley hét drankje voor de zomer. En dat is te danken aan de pandemie. Veel jonge Newyorkers trokken tijdens de lockdown naar de dorpen en steden waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen, om weer voor even hun intrek te nemen in het ouderlijk huis.

TikTok-influencer Tiff Baira verhuisde terug naar New Orleans, waar ze als volwassen vrouw min of meer “was forced to be a child again”.

De keuze is reuze: dit zijn drie andere zomercocktails.

Bij terugkeer in New York ontdekte Tiff Baira dat ze hunkerde naar de nostalgische smaken van haar jeugd, dus begon ze in bars Dirty Shirleys te bestellen. Ze was niet de enige. Op een verjaardagsfeestje dat ze bezocht was het “Dirty Shirleys all around”.

Fanelli's Cafe in de Newyorkse wijk SoHo.
Fanelli’s Cafe in de Newyorkse wijk SoHo.

Misschien komt de populariteit van de Dirty Shirley ook door de zomerse kleur – een reactie op de kleurloze, neutraal ogende cocktails die de afgelopen jaren aan populariteit hebben gewonnen. De Dirty Shirley is juist lekker over the top.

KITH en Adidas brengen je de sneakers voor deze zomer.

Eigenlijk is het met die Dirty Shirley een beetje alsof je in de speeltuin een limonade krijgt. En wie wil er niet af en toe weer even kind zijn?

Ingrediënten

60 ml wodka

30 ml grenadine

240 ml Sprite of 7Up (of een andere limoenlimonade)

Maraschino kers om te garneren (zo’n felrode)

Bereiding

Vul een hoog glas (een highball glas) met flink wat ijs. Schenk de wodka en de grenadine over het ijs, en giet er vervolgens de Sprite overheen – vullen tot aan het randje. Garneer met de maraschino kers.