Niet discipline, maar routine maakt je succesvol

Iets volhouden heeft zelden met discipline te maken. Discipline is vergankelijk, het komt en het gaat. Zelfs mensen die we als succesvol bestempelen, beschikken niet per se over meer discipline dan jij.

Routine creeeren

Wat die mensen wel heel goed doen, is het bepalen van een doel en in het proces richting dat doel helpende routines inbouwen. Zodra het heet onder hun voeten wordt, vaak de momenten waarop motivatie en discipline met de snelheid van een F-16 de voordeur uitvliegen, blijven routines en gewoontes fier overeind staan. Je hoeft er niet of nauwelijks over na te denken, je doet het gewoon omdat je het altijd doet. Elke keer weer. Ook als het even tegenzit.

Succes door routines

Sla de biografieën van de groten der aarde er maar op na en je zult zien dat ze vrijwel allemaal dezelfde aanpakken hanteren: rou-ti-nes. Zo staat Obama elke ochtend rond 7.00 uur op waarna hij begint met een workout van 45 minuten. Dit moment is voor hem niet onderhandelbaar, hij doet het zes dagen per week en wijkt daar niet vanaf. Facebook-CEO Mark Zuckerberg: drie keer hardlopen per week, altijd in de ochtend. En elke dag dezelfde kledingcombinaties aan. Topsporter Maarten van der Weijden: wekker, zwemmen, eten. Elke. Dag. Weer.

De kracht van een routine zit ‘m het in voorkomen van keuzestress en de lage energie die het kost om een routine uit te voeren. Het menselijke systeem is er gek op. Een positieve energieregulatie is immers een handig overlevingsmechanisme: alle energie oppotten totdat je het écht nodig hebt. Om te vluchten bijvoorbeeld, of om te jagen. Anno 2022 zijn die mechanismes vrij nutteloos, maar we moeten er wel iets mee. Gebruik het dus in je voordeel en geef je systeem waar het naar verlangt. Wat was het woord ook alweer? Oh ja, routine!

Succes met routines

Hoe creëer je een routine?

De kunst is om je routines zinvol in te richten, zodat ze in je voordeel werken. Een belangrijke sleutel in het creëren van succesvolle routines is het inbakken van positief gedrag. Je kunt ook de routine creëren om elke ochtend te beginnen met een bak koffie en een sigaret, maar dat (in ieder geval de sigaret) zal niet in je voordeel werken. Elke ochtend tien keer opdrukken is wel zinvol. Het resultaat: 3.650 push ups per jaar. Of 365 sigaretten per jaar. Welke routine kies jij?

Ben je klaar om een nieuwe routine te creëren. Met deze zeven stappen wordt het een succes! 
  1. Kies een doel dat je heel erg graag wil bereiken (vijftig push ups kunnen maken).
  2. Kies een routine die aansluit op dit doel én behapbaar is, de routine moet makkelijke op te starten zijn (elke dag tien push ups).
  3. Kies een moment waarop je de routine uitvoert (elke ochtend).
  4. Creëer een reminder (een notitie op je badkamer-spiegel).
  5. Denk niet teveel na en voer de routine uit. Elke dag weer, zonder uitzonderingen.
  6. Toch een uitzondering gemaakt? Evalueer kort wat er misging en ga weer door met je routine.
  7. Gebruik je initiële motivatie/discipline om het vol te houden tot je merkt dat het vanzelf gaat.

De theorie is niet zo lastig te begrijpen, nu is het alleen nog zaak om het aloude motto van dat ene sportmerk uit te voeren: just do it. En lees ook nog even deze 11 effectieve tips om je gedrag te veranderen.