Dit draagt Daniel Craig voor de laatste keer als 007

James Bond’s relaties met merken zijn vaak net zo vluchtig als z’n affaires. Een paar weten na decennia nog steeds te overleven, de Omega Speedmaster is daar één van.

Sinds GoldenEye uit 1995 heeft de Britse geheim agent steevast een Omega Seamaster gedragen. Ook in de 25e Bond, No Time to Die draagt Daniel Craig er weer één, de Seamaster Diver 300M 007 Edition. Tijd voor een closer look.

In 1995 werd Omega, met de hulp van de Oscar-winnende kostuumontwerper Lindy Hemming, ‘gecast’ als officieel 007-horloge. Hemming: “Ik was overtuigd dat Commander Bond, een marineman, een duiker en een discrete man van de wereld een Seamaster met blauwe wijzerplaat perfect zou passen.”

En dat is gebleken, want sinds Pierce Brosnan in GoldenEye gevangen zat in een gepantserde trein en kon ontsnappen door zijn Seamaster met een in de lunette ingebouwde laser, draagt Bond traditiegetrouw elke film een Omega.

Jacques Cousteau
Brosnan gebruikte de Seamaster Diver 300M in Tomorrow Never Dies ook als een op afstand bestuurbare ontsteker en in The World is Not Enough en Die Another Day werd het respectievelijk onder meer een grijphaak en een laser.

Toen Daniel Craig het overnam in Casino Royale uit 2006 werd het wat subtieler. Geen gadgets en Bond-girl Vesper Lynd benoemde de Seamaster Diver 300M enkel als ‘beautiful’. Aan het einde van de film droeg hij er overigens nog één, een Planet Ocean 600M met een zwarte rubberen band.

In Quantum of Solace en Skyfall zagen we Planet Ocean weer terug, samen met een Aqua Terra. Het horloge als gadget keerde terug in Spectre, waar de Seamaster 300M een ‘explosief geheim’ had.

Dat het horloge past bij 007 mag duidelijk zijn. De Omega Seamaster zag het licht in 1948 tijdens het 100-jarig bestaan van het Zwitserse merk. Het model baseerde Omega op de waterbestendige horloges voor het Britse leger. Dat werd nóg serieuzer met de Seamaster 300, toen ontdekkingsreizigers als Jacques Cousteau ‘m droegen. 

Commander Bond
Lezers van de Ian Fleming-boeken twisten graag over het juiste merk voor de geheim agent, dat was in eerste instantie Rolex, maar feit blijft dat Britse elitetroepen als de SAS of SBS in de jaren 60 een Omega Seamaster 300 droegen. Wat past er dan beter bij Commander Bond dan dit?

Hoe het kan verkeren. In 1989 was de filmfranchise in een diepe slaap, Timothy Dalton’s optreden (nu inmiddels gewaardeerd) was bijna genoeg om ‘m compleet op te doeken. GoldenEye met Pierce Brosnan uit 1995, was dan ook een gok voor industrie-legende Jean-Claude Biver. We kennen ‘m vooral van het succesvol maken van Blancpain en Hublot, maar toen zat hij bij Omega.

Een meesterzet, het maakte van Bond een iconische ambassadeur en 25 jaar later draagt hij nog steeds Omega. Met veranderende kleer- en automakers om het Zwitserse merk heen. Dus wat nu? Het is wederom een Seamaster Diver 300M. Hij was vorig jaar al geïntroduceerd toen de nieuwe Bond nog begin 2020 in première zou gaan, maar wat extra aandacht is wel verdiend nu we eindelijk Craig’s laatste kunnen zien.

“Hij moest aanvoelen als een militair horloge, maar ook dienstdoen als een dress watch”

Het horloge heeft een moderne kastvorm en een onderscheidende lunette. Het bijzondere gaat verder met een wijzerplaat van aluminium, vintage gekleurde ‘tropical’ indexen die je ook terugziet in de lunette en de Broad Arrow boven zes uur. Een symbool dat wordt gebruikt om eigendommen van de Britse overheid aan te geven. 

Het neo-vintage uiterlijk met de ‘verouderde lichtbruine radium-look’ gaat verder in de Milanese of de NATO-band, het gebolde saffierglas en de aluminium insert voor de lunette. Waar het tegenwoordig vooral keramisch is wat er wordt gebruikt, is dit ook weer een knik naar het erfgoed van de Seamaster. 

Militair vs. Gedistingeerd
Deze 42mm kast is van lichtgewicht Grade 2 titanium, waar we aan de achterzijde weer die Broad Arrow zien en een inscriptie. De oplettende lezer ziet aan de achterzijde dat er dus geen nummer op de band staat. De Seamaster Diver 300M 007 Edition is dus niet gelimiteerd. Redelijk uniek, want vaak zijn de Bond-edities van Omega dat wel.

Vanbinnen vinden we het Omega kaliber 8806, een Co-Axial Master Chronometer met een gangreserve van 55 uur en een bestendigheid tegen magnetische velden tot 15.000 gauss. De Diver 300M met Milanese band kost €9.100 en €8.100 voor de variant met NATO-band.

Het horloge is gemaakt in samenwerking met Daniel Craig en dit zegt hij er zelf over: “Toen ik met Omega samenwerkte hadden we al snel besloten dat het een lichtgewicht horloge moest worden. Ik ben een liefhebber van horloges, maar weet er niet enorm veel vanaf. Toch namen ze mijn suggestie ter harte om wat vintage touches en kleuren te geven aan het model om ‘m uniek te maken. Ik denk dat ‘ie waanzinnig goed is gelukt. Hij moest aanvoelen als een militair horloge, maar ook dienstdoen als een dress watch. Dat lukte, zeker met het vederlichte van titanium. Al moet ik ook eerlijk zeggen dat we soms dummies gebruiken tijdens stunts. Ook zo zonde anders.”