Amsterdam krijgt er bijna dagelijks een prachtig hotel bij – het lijkt niet op te kunnen. Maar onderschat Den Haag niet. Sowieso is Den Haag natuurlijk een waanzinnig mooie stad, met een prachtig centrum en veel goede winkels en musea, die het absoluut waard maken om er een paar dagen te vertoeven. Maar nu helemaal! Sinds een maand heeft Den Haag namelijk een hotel dat je écht moet bezoeken – en waar je minstens één nacht zou moeten blijven: De Plesman.


Luchtvaartpionier
Het hotel is vernoemd naar luchtvaartpionier Albert Plesman, die jarenlang kantoor hield in dit imposante gebouw, een icoon van de Nieuwe Haagse School. Het monumentale pand was ooit het hoofdkantoor van de KLM en is zowel van buiten als van binnen ongelooflijk fraai en stijlvol. Niet gek, want het volledige interieur – inclusief de meer dan honderd kamers – is ingericht door de Amsterdamse ontwerpstudio Nicemakers (zie de voorlaatste editie van ModMod Magazine met een verhaal over deze interieurkunstenaars).
Onze 9 favoriete plekken voor een lunch in Den Haag.
Bij de Nicemakers stonden ze voor een gigantische uitdaging: eenheid en stijl aanbrengen, terwijl de ziel van het gebouw behouden moest blijven. En dat is meer dan gelukt. Elke ruimte, elk detail is prachtig en ademt sfeer en warmte uit.
Suus
Meer dan honderd kamers dus, een fraaie gym en een superstijlvol restaurant: Suus, genoemd naar de vrouw van Albert Plesman. Suus ligt in de rechtervleugel van het hotel en is eveneens een must-visit. Dat blijkt in de praktijk ook, want het restaurant – prachtig ingericht in een warme, vintage stijl die tegelijkertijd helemaal van nu is – zit elke avond stampvol. Het is er heerlijk toeven en de kaart is toegankelijk, met klassieke gerechten in een moderne uitvoering. De entrecote die wij er proefden was geweldig, en ook de bediening, de wijnkaart en de cocktails zijn meer dan subliem (en betaalbaar).
Hier tref je de lekkerste cocktails van Den Haag.
De Plesman dus, nog maar net open en nu al een doorslaand succes. Ideaal voor een weekendje Den Haag – temeer daar de tram naar het centrum voor de deur stopt, de kamers aan de achterzijde uitkijken op het prachtige Haagse Bos, en het strand van Scheveningen op een steenworp afstand ligt.
4 Veelgestelde Vragen over Albert Plesman
1/ Wie was Albert Plesman
Albert Plesman was de oprichter én eerste president-directeur van KLM. Hij richtte in 1919 de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) op, en bleef er tot aan zijn dood in 1953 de baas van. Daarmee is hij een van de langstzittende luchtvaart-CEO’s ooit.
2/ Was hij zelf piloot?
Hoewel Plesman een burgerlijk ingenieur was en dus geen piloot, had hij wél een enorme passie voor vliegen en technologie. Hij was de strateeg, organisator en netwerker die KLM op de wereldkaart zette.
De 5 meest extreme hotelkamers.
3/ Wat was zijn visie?
Plesman geloofde al vroeg dat commerciële luchtvaart de wereld kleiner zou maken. Hij was ervan overtuigd dat mensen in de toekomst zouden vliegen zoals ze nu de trein nemen — in een tijd dat velen dat nog absurd vonden.
4/ Hoe kwam KLM aan het predikaat ‘koninklijk’?
Albert Plesman ontmoette koningin Wilhelmina persoonlijk om KLM op te richten Plesman wist de koningin zó te enthousiasmeren voor zijn plan dat hij al vóór de oprichting van de maatschappij het predicaat “Koninklijk” kreeg — een unicum in de Nederlandse geschiedenis.