Dit is ’s werelds eerste horloge met 4 wijzerplaten

Een totaal van 11 complicaties, inclusief de mogelijkheid om een geavanceerde lezing te doen van onze kosmos. Dit is de meest gecompliceerde Reverso ooit.

Jaeger-LeCoultre viert de Reverso met zijn meest gecompliceerde versie ooit. De Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 Quadriptyque is ’s werelds eerste horloge met vier wijzerplaten. Een totaal van 11 complicaties, inclusief de mogelijkheid om een geavanceerde lezing te doen van onze kosmos.

Duizelingwekkend

De Jaeger-LeCoultre Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 Quadriptyque, ofwel Quadriptyque zoals we ‘m voor nu even afkorten, kostte zes jaar om te maken. Jaeger-LeCoultre lost de leesbaarheid van een gecompliceerd horloge op door de complicaties te verdelen over vier verschillende en functionerende wijzerplaten. Als daarvoor één model geschikt is, dan is het de Reverso wel.

In de witgouden kast van 51x31x15mm vinden we 11 functies. De duizelingwekkende complicaties van het in-house Calibre 185 start met een eeuwigdurende kalender en de vliegende tourbillon op ‘zeven uur’. Met een extra grote datum op ‘vijf uur’, een dag/nacht- en schrikkeljaar-indicator.

Zeldzame maanverschijnselen

Een persoonlijke favoriet is de minute repeater waar de hendel net boven de kroon is te vinden. De werking van het ‘concert’ is compleet te zien nabij de tweede tijdsdisplay met digitale jumping hours en minuten.

Met een blik richting de hemel vinden we voor het eerst in een mechanisch werk ook drie displays met ‘maan-info’ van het noordelijk halfrond; de synodische cyclus, de draconische cyclus en de anomalistische cyclus. Dit maakt de bepaling mogelijk van eclipsgebeurtenissen (zowel zonne- als maan) en zeldzame maanverschijnselen zoals een supermaan.

Hybris Mechanica

Waar bij ‘normale maanfases’ een afwijking van één dag is te vinden na 32,5 maand, is de maanfasedisplay van de Quadriptyque nauwkeurig voor de komende 1.111 jaar. Op de vierde en laatste wijzerplaatzijde is de maanfase te zien van het zuidelijk halfrond. Deze nieuwste toevoeging aan Jaeger-LeCoultre’s Hybris Mechanica wordt geleverd op een blauwe alligator lederen band. De Quadriptyque is gelimiteerd tot 10 stuks.