Dit nieuwe biertje is een ode aan Maastricht

Denk je aan mergel, dan denk je uiteraard aan Zuid Limburg en Maastricht. Straks ook aan dit witbier.

In het Maastrichtse stadsdeel Wyck ligt de Stadsbrouwerij Maastricht. Mergel Wit is de naam van een nieuw verfrissend bier dat door ze is ontwikkeld. Dit witbier wordt daadwerkelijk gebrouwen met wat mergel en is daarmee uniek in Nederland.

Het landelijk verkrijgbare Mergel Wit is traditioneel gebrouwen met een unieke hint van mergel; de 70 miljoen jaar oude poreuze steenlaag laag waar Maastricht op is gebouwd. De toevoeging van mergel in Mergel Wit wordt gebruikt om de smaak van Maastricht tot leven te brengen, wat het bier haar bijzondere smaak geeft. Het is ideaal voor op het terras.

Wieckse Witte

Het ongefilterde witbier zit in een blauwe fles met daarop de ster van Maastricht. Het bier wordt geschonken in een speciaal glas waarbij de ribbels onder in het glas een knipoog zijn naar het bekende Pileerke waar Wieckse Witte – ook al een creatie van Stadsbrouwerij Maastricht– jarenlang uit werd gedronken.

Maastrichts fundament

Brouwer Michael Hermans vertelt: “Als je het hebt over Maastrichtse terroir (combinatie van bodem, klimaat en topografie, red.), dan heb je het natuurlijk ook over mergel. Het materiaal waar de mooiste gebouwen van zijn gemaakt, waar de Romeinen hun bruggen mee bouwden en de stad Maastricht als fundament op rust. Die smaak wilden we letterlijk en figuurlijk laten terugkomen in ons bier. Dus we dachten; waarom voegen we het niet toe aan het bier? Na de eerste brouwsels merkten we dat de kalkeigenschappen van mergel te proeven zijn in zijn frisse, doordrinkbare karakter met een hoppige afdronk.”

Terras

Bastiaan Bronckhorst, directeur van Stadsbrouwerij Maastricht. “Het blijkt een heuse aanvulling op de bierkaart te zijn voor serieuze terrasondernemers in populaire steden. Hierdoor hebben we besloten snel op te schakelen in productie en distributie. Mergelwit is inmiddels in heel Nederland voor consumenten verkrijgbaar via diverse webshops.” De prijs ligt rond de €3.

Uiteraard kun je ook héél andere dingen doen met bier, zoals dit bijvoorbeeld.

Over Stadsbrouwerij Maastricht

Stadsbrouwerij Maastricht kent een rijke geschiedenis. Het pand, gelegen aan de Maas in het stadsdeel Wyck, dateert uit 1825 en was van 1857 tot 1982 de plaats waar Brouwerij de Ridder het welbekende Maltezer Bier brouwde. Na overname van de brouwerij door Heineken kwam de aandacht te liggen op de productie van Wieckse Witte. Vanwege de populariteit van dit witbier werd de productie verplaatst en sloten de deuren van de brouwerij.

In 2018 ontfermden enkele Maastrichtse ondernemers zich over het pand en zag Stadsbrouwerij Maastricht het levenslicht. Sindsdien is er weer letterlijk leven in de brouwerij en worden er op deze historische plek de meest uiteenlopende bieren gebrouwen, waaronder het historische Maltezer Bier en sinds dit jaar Mergel Wit.