De muscle car is dood, lang leve de muscle car

De Dodge Charger is niet meer. Net zoals de Challenger. Toch is er hoop voor de liefhebber van de Amerikaanse muscle car, want er is een elektrische versie aanstaande. Alleen weten we het nog niet zo voor wat betreft dat geluid…

Het was al even bekend dat de Dodge Charger richting z’n einde ging. Na de aankondiging dat het in Michigan gevestigde merk volgend jaar de Amerikaanse auto zou stopzetten, samen met de Challenger, heeft Dodge nu een conceptmodel van de Charger onthuld, zonder V8-verbrandingsmotor.

De elektrische Charger Daytona SRT krijgt een nieuw 800V Banshee-voortstuwingssysteem, waardoor het voertuig sneller en krachtiger zou moeten zijn dan Dodge z’n meest brute uitvoering tot nu: de Hellcat.

Coming Soon

Goed nieuws voor de fans en verzamelaars die zich zorgen maakten over de toekomst van muscle cars Hoewel de klassieke en niet heel subtiele muscle car-motor verdwijnt, komt de sensatie redelijk dichtbij. Inclusief geluid.

Dodge onthulde deze week zijn eerste elektrische muscle car, tijdens een evenement in het hoofdkantoor in Pontiac, Michigan. De tweedeurs coupé wordt gepositioneerd als een voorproefje voor de eerste EV van de autofabrikant, die naar verwachting in 2024 in productie zal gaan.

Voordat we het hebben over de specificaties, moeten we dat geluid even bespreken. Elektrische voertuigen zijn van nature meestal stil, dankzij de afwezigheid van een verbrandingsmotor. En zoveel van wat een Dodge muscle car definieert, überhaupt een muscle car, is gerelateerd aan het gebrul van de cilinderrijke motor.

We begrijpen Dodge-fans die nogal raar opkijken als dit het geluid is dat je hoort als je plankgas geeft. Alsof een motor een voicebox heeft gekregen.

Retro-futuristisch

Door EV-handelsmerken zoals de verlichte grill en achterlichtemblemen te combineren met de ontwerptaal die Dodge zo iconisch heeft gemaakt, heeft de batterijaangedreven auto ook een Fratzonic Chambered-uitlaat, wat voor dit geluid zorgt. Hierdoor is dit de eerste in zijn soort die een sportauto-achtig geluid nabootst, met tot 126 dB aan gegrom. Zie hier het einde van de stille EV.

The Dodge Charger Daytona SRT Concept features inspired design that takes on the challenge of revolutionizing the look of a BEV while offering subtle nods to the brand’s muscle car past.

Talloze interieurkenmerken zullen deze ‘muscle car’ net zo futuristisch als klassiek maken. Omdat dit zich momenteel in de conceptfase bevindt, zijn er nog geen releasedetails gegeven, behalve dat een productieversie in 2024 volgt.

Het uiterlijk van het Charger Daytona SRT-concept zal waarschijnlijk minder verdeeldheid zaaien dan het geluid, hij ligt op de grens tussen retro en futuristisch, terwijl het een gespierde, aerodynamische look behoudt. Dodge zei dat het de bedoeling is om je andere, saaier ogende EV-concepten te laten vergeten. En dus meer in your face te zijn. Missie geslaagd.