Donatella Versace kondigde vandaag haar afscheid aan als creatief opperhoofd van het merk dat in 1978 door haar broer Gianni werd gestart. Vanaf de dood van Gianni, die in 1997 werd vermoord op de trappen van zijn huis in Miami, heeft jongere zus Donatella het heft in handen gehad.
De eerste jaren ging dat nog moeizaam; ze gaf later toe onzeker te zijn geweest over de creatieve erfenis van haar broer, en hoe ze dat moest voorzetten. Donatella had tenslotte geen formele opleiding in dit vak. (En er waren de drugs waarvoor ze in 2005 in rehab ging.)
Maar daarna vond ze haar vorm en wist ze recht te doen aan wat haar broer had neergezet. Onder leiding van Donatella bleef Versace het modehuis dat bekend stond om haar sexy, speelse, provocatieve en kleurrijke ontwerpen, soms op het kitscherige af, maar altijd zeer herkenbaar, met de palmprint-jurk die Jennifer Lopez droeg in 2000 bij de Grammy Awards misschien wel als hoogtepunt.
Na 28 jaar stopt Donatella, haar opvolger is de Dario Vitale, een in 1983 geboren Napolitaan die werkte voor Dsquared, Bottega Veneta en de laatste veertien jaar bij Miu Miu, het zustermerk van Prada. En dat laatste is pikant, want er zijn toenemende geruchten dat het eigendom van Versace binnenkort in handen zou kunnen vallen van de Prada Group.
Naar verluidt zou Prada zou de deal later deze maand rond willen hebben. Het bedrijf zou bereid zijn 1,5 miljard euro neer te tellen voor modemerk Versace. Dat is eenlager bedrag dan de 1,8 miljoen euro die het Amerikaanse Capri Holdings in 2018 neertelde voor Versace – sinds zeven jaar is het dus niet meer in handen van de familie Versace.
Prada is nog wél in handen van de familie Prada. Althans, het modehuis is voor tachtig procent in handen van Miuccia Prada en haar man Patrizio Bertelli. Prada zet zo’n vijf miljard euro om (met name Miu Miu is een enorme groeibriljant gebleken in 2024). Versace komt daarentegen net boven het miljard uit, met een omzet die dalende is.
Als de Prada Group inderdaad Versace overneemt, hebben ze in Vitale dus al een stroman aan het creatieve roer. In Italië zullen ze dan sowieso staan te juichen, want de Italianen vonden de overgang van Versace in buitenlandse handen al vervelend. Twee vliegen in één klap, wat u zegt.