Doe deze 3 dingen niet als je gezond wil afvallen

We hebben het al vaak gezegd op ModMod: een goed vermarkt dieet of wonderproducten die je helpen bij het afvallen, gaan je niet helpen om je doelen te bereiken. Wat ze wel doen, is geld uit je zakken kloppen en een negatieve relatie met voeding creëren.

Macro verdeling afvallen

Iedereen moet elke dag eten om te kunnen functioneren. Op de lange termijn geldt voor elk mens op aarde dat een gevarieerd dieet, inclusief je favoriete voedingsmiddelen die minder voedingswaarde hebben, essentieel is om zowel fysiek als mentaal ook zo optimaal mogelijk te functioneren.

Wanneer je wil afvallen, hoef je dus geen fratsen uit te halen. Wat je wel moet doen is consistent en voor een x-periode in een negatieve energiebalans verkeren. Dit betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Als je dit op een gezonde manier wil aanpakken, kun je – zo stellen onderzoekers – het beste een cut van maximaal twintig procent aanhouden. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.

Cravings tijdens het afvallen

Dit wil je dus niet doen:

  • Een crashdieet volgen. Een dergelijk dieet snijdt veel meer dan twintig procent van je dagelijkse calorieonderhoud af, waardoor je 1) heel snel veel afvalt, 2) je in die periode heel erg slecht voelt (weinig energie, lichamelijke en geestelijke klachten) en 3) de kans aanzienlijk vergroot op terugval (het bekende jojo-effect).
  • Sapkuren, shakes en andere dure, nutteloze maaltijdvervangers nemen. Dit type diëten voegen letterlijk niks toe. Ze gaan je niet helpen om af te vallen en bereiden je niet voor op het volhouden van je nieuwe eetgewoonten. Zodra je stopt met deze maaltijdvervangers, heb je namelijk niet geleerd hoe je duurzaam met voeding kunt omgaan en verval je terug in je oude eetpatronen. Daarnaast gaat voor dit type dieet ook het jojo-effect op, inclusief alle fysieke en mentale nadelen.
  • Je favoriete voedingsmiddelen verbannen. Een gezond dieet betekent dat je jezelf ook af en toe iets gunt dat minder voedingswaarde heeft, maar wel zorgt dat je mentaal in een gezonde staat blijft. Afvallen is het begin, je nieuwe eetgewoonten omarmen is het vervolg. In die eetgewoonten hoort ook plek te zijn voor minder voedzaam eten.

Schuif dus af en toe een patatje naar binnen als je daar zin in hebt en gebruik bovenal je gezonde verstand, dan komt het wel goed met dat buikje.