Dr Phil stopt ermee

Maar er zijn toch nog wat vragen die beantwoord moeten worden. Met name over het hoofdhaar van de dokter.

BURBANK, CA - OCTOBER 30: Talk show host Dr. Phil McGraw appears on "The Tonight Show with Jay Leno" at the NBC Studios on October 30, 2003 in Burbank, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Na 21 jaar dagelijks een talkshow te hebben gepresenteerd, wordt dr. Phil binnenkort weer gewoon Phil McGraw. Hij heeft aangekondigd in mei zijn laatste show te presenteren op de Amerikaanse zender CBS.

Dr. Phil was jarenlang een fenomeen op de Amerikaanse televisie. In zijn dagelijkse talkshow gaf hij advies aan mensen met problemen. Die problemen waren uiteenlopend van aard, van relationele malheur tot financiële tegenslag.

Het programma werd wereldwijd uitgezonden. Hij noemt zijn show een “ongelooflijk hoofdstuk” in z’n leven. 

https://www.youtube.com/watch?v=BzGgRMzdBGA

Dr. Phil begon oorspronkelijk als gast in de talkshow Oprah. Zijn rechttoe rechtaan manier van adviseren sprak tot de verbeelding. Dit was een dokter die in gewone mensentaal het volk toesprak (Phil McGraw heeft een doctoraat in de klinische psychologie).

Hoewel de kijkcijfers de afgelopen jaren daalden, keken er nog altijd zo’n twee miljoen mensen naar de dagelijkse show. Nu heeft hij echter het einde aangekondigd, op een overigens respectabele leeftijd. Dr. Phil is 72 jaar.

Pay attention to your hair,
because everyone else will.

Zoals Hillary Clinton ooit zei: “Pay attention to your hair, because everyone else will.” Dr. Phil’s hoofdhaar is in de 21 jaar van zijn talkshow altijd onderwerp van gesprek geweest, met name natuurlijk die masculiene moustache onder de pronte gok.

Dat blijft toch een wonderlijke contradictie: hoe kan het haar op de ene plek van het hoofd wel groeien, maar op het andere niet?

Haarweetjes

Wielrenners weten: als jij de haren op je benen scheert, dan groeien die altijd terug tot exact dezelfde lengte als voorheen. Maar hoe weet het haar op je been wanneer het moet stoppen met groeien? Het haar op je hoofd stopt tenslotte niet, dat wordt alsmaar langer. Dat geldt voor het haar bovenop je bol, maar ook onder de neus (de snor) en op je vierkante kin (de baard).

Dat komt omdat haar niet op elk deel van je lichaam dezelfde groeicyclus heeft. De informatie over de lengte van je haar op je been zit genetisch opgeslagen in het haarzakje aan de wortel van je haartjes. 

Neem de controle over je baardgroei.

Je haar op je been groeit met met een gemiddelde van een millimeter of twee per week. Vergelijk dat met het haar op je schedel, dat groeit met ongeveer een centimeter per maand, maar niet eindeloos. Het is afhankelijk van de persoon, maar de groei van een hoofdhaar beslaat tussen de twee en zes jaar. Daarna valt het uit. 

De groeicyclus van haren op andere delen van je lichaam is veel korter. Al na een periode tussen de drie en de zes maanden valt zo’n haar uit, waarna er weer een nieuwe begint te groeien. Daarom groeit een haar op je arm altijd tot een vaste, voorgeprogrammeerde lengte. Als hij die lengte bereikt heeft, valt hij uit.

Weer wat geleerd.