Neem deze zomer eens ’n slokje over de grens

Gin uit Noorwegen, Filippijnse rum of Canadese wodka: je horizon verbreden was nog nooit zo lekker…

En soms, soms is het een prima idee om eens wat verder over de grens te kijken bij het aanvullen van de drankvoorraad. Vijf hoogwaardige dranken die voor de verandering niet uit eigen land, Schotland, Italië of Frankrijk komen.

Noorwegen

Bareksten Botanical Gin is een distillaat waarin de geest van de Noorse natuur terugkomt. En niet alleen de geest: de gin bevat 26 plantaardige bestanddelen, waarvan er 19 in de directe omgeving van de distilleerderij groeien. Hoe Noors en noords wil je het hebben.

De smaak? Subtiel en fruitig, met hints van wilde blauwe bessen, bosbessen, rabarber, vlierbloesem en munt. De gin (€40, 700 ml)  wordt al generaties lang ambachtelijk gemaakt door meesterblender en -distilleerder Stig Bareksten.  

Mexico

Breaking Bad in je glas? Enter de Mezcal van Dos Hombres. Deze mezcal wordt namelijk geproduceerd door de acteurs Bryan Cranston (Walter White in Breaking Bad) en Aaron Paul (Jesse Pinkman) die in de serie schitteren.

Dos Hombres (€60, 750 ml)  is niet zomaar een drankmerk van Amerikaanse celebs. Nee, deze mezcal doet serieus mee in competities en won al meerdere prijzen. De agave die wordt gebruikt, wordt met de hand geselecteerd in een klein dorpje in Oaxaca, Mexico.

Filippijnen

Don Papa is producent van verschillende premium rumsoorten. Het verschil wordt gemaakt door de  vruchtbare bergflanken van de actieve Kanlaon-vulkaan waar het beste suikerriet groeit. En dat wordt dan weer omgetoverd tot een zoete en rijke suikersiroop (ook wel: molasse), die de basis vormt van de verschillende varianten rum.

De smaak van de Don Papa Baroko (€45, 700 ml) wordt gekenmerkt door tropisch fruit, vanille en een vleugje geroosterd eikenhout, aangevuld door gedroogde dadels en rozijnen. Prima puur, prima in de mix.

Japan

Nee, geen sake maar whisky. De techniek werd in de vorige eeuw al met veel succes van de Schotse Hooglanden naar Japan geëxporteerd. Inmiddels brengt het land een aantal van de beste whisky’s ter wereld voort. The House of Suntory is één van de producenten.

Toki is een fijne blend gemaakt door meester Shinji Fukuyo. Bijzonder: graan- én malt whisky worden beiden als basis gebruikt, en dat maakt van Toki (€40, 700 ml) een eigenzinnige en moderne whisky.  

Canada

Crystal Head Aurora Wodka is gemaakt met Engelse tarwe en het zuiverste Canadese water. De wodka is wat zoetig, een slok eindigt droog, clean en warm. Met een stoer en creatief merk getuige de schedelvormige flessen.

Eigenlijk is deze Crystal Head Aurora (€56, 700 ml) veel te goed om te mixen. En die fles gooi je natuurlijk ook niet zo snel in de glasbak, maar bewaar je voor Halloween.