De 5 dresscodes voor een bruiloft

Nu de bruiloften zich massaal aandienen, is het belangrijk dat jij weet wat dresscodes betekenen. Tenue de ville? Summer chic? Zo doe je het.

huwelijk bruiloft taart dresscode

Door de lockdowns van de afgelopen jaren hebben de liefdesverklaringen even in de wacht gestaan, maar daar komt dit jaar verandering in. Volgens schattingen staan er alleen in Nederland al meer dan 100.000 bruiloften op het programma. 

Veel bruiloften betekent ook: veel bruiloftsgasten. Met een gemiddelde van honderd gasten per bruiloft, kom je op een totaal van tien miljoen bruiloftsgasten in 2022. En die moeten er allemaal knap uitzien uiteraard.

Wat trek je aan naar een bruiloft? Dat hangt natuurlijk af van de dresscode die het gelukkige bruidspaar heeft bedacht. Soms wordt de kledingkeuze vrijgegeven (Come as you are), maar in de meeste gevallen wordt er gewerkt met een dresscode.

De ene dresscode is wat duidelijker (black tie), dan de andere (summer chic). Soms is het ronduit vaag (boho chic), maar schiet niet meteen in de stress. Samen met WE Fashion gidsen we je door het mijnenveld van de juiste etiquette.

1. Tenue de Ville

Tenue de Ville betekent letterlijk stadskleding. Wat wil zeggen dat je netjes gekleed gaat, maar het is geen avondkleding. Dus wat trek je aan? Een net pak in een rustige kleur (grijs, blauw, zand), stropdas (of vlinderdas) en donkere schoenen.

Tip > Iets te veel pondjes om je middel? Kies voor een driedelig pak. Het vestje (gilet) van een driedelig pak is bedacht om je broekband te camoufleren, maar hij neemt evengoed je beginnende buikje mee. Maar let op: bij een double breasted jasje draag je geen gilet omdat de dubbele voorzijde van het jasje al voldoende extra stof biedt om de broekband te bedekken.

2. Cocktail Attire

Cocktail (attire) staat voor pak, overhemd en stropdas. Wat niet wil zeggen dat je eruit wil zien alsof je net van kantoor komt.

Tip > Combineer je jasje met een andere kleur broek – broken tailoring wordt dat genoemd. Kies wel voor je broek altijd een lichtere kleur dan voor je jasje.

3.  Black Tie

De dresscode Black Tie is de meest gereglementeerde van alle dresscodes. Wat draag je? Een smoking. En nee, dat is niet hetzelfde als een zwart pak. En black tie staat voor bow tie, ofwel vlinderdas. Dat is wat anders dan een stropdas. Je smokingjasje mag overigens wel donkerblauw zijn. Bij avondlicht ziet midnight blue er namelijk zwarter uit dan zwart. De broek is altijd zwart.

Tip > In principe eindigen de uiteinden van je strik tussen de buitenste rand van je ogen en de rand van je gezicht. Stem de grootte van je vlinderdas wel af op de revers van je jasje. Dus geen smal pinkelhoutje bij een brede revers.

Doe maar niet: de verleiding is groot, zeker in de zomer, maar bij Black tie is het absoluut not done om een zonnebril te dragen. Het is een bruiloft, geen Reservoir Dogs.

4. Bohemian Chic

Soms afgekort tot Boho Chic. Wat betekent het? Nonchalant, casual, met de mogelijkheid om met accessoires te spelen. Denk: Johnny Depp. Dus ja, ook de hoed mag op. Aan de voeten een lekker loafertje.

Tip > Een stropdas past niet bij een bohémien, maar een sjaaltje… waarom niet? Je kunt het nonchalant knopen, deftig als een choker, of je drapeert het een beetje verstopt onder je boord. Bijkomend voordeel: de binnenkant van je witte boord wordt niet zo snel vies, jouw sjaal knapt het vieze werk voor je op.

Overhemd in een pastelkleur? Prima, maar opereer wel binnen de bandbreedte van de Bossche Bol-theorie. De buitenste laag van je kleding is het donkerst, naar binnen toe wordt het steeds lichter. Smakelijk eten.

5. Summer Chic

Deze dresscode is de meest zomerse, dus hier maak je gebruik van lichte kleuren en zomerstoffen. Een overhemd met grandad collar, zo’n klein opstaand boordje, oogt casual maar toch netjes én zomers. Maar een poloshirt heeft dat ook in zich. Zéker een gebreide polo.

Let wel op: kies je voor linnen, dan moet je niet dubbelen. Niet én een linnen pak én een linnen overhemd. Zoek gelaagdheid in de diversiteit van de stoffen én de kleur die je draagt. 

Tip > Strijk je linnen broek, jasje of overhemd als het nog een beetje vochtig is van het wassen. Maar wees niet bang voor een kreuk. Kreukels horen bij linnen.

Toch nog advies nodig? Bij WE Fashion hebben ze in hun winkels een extra service: wedding specialisten. Die zijn er om jou te helpen, met name op het terrein van dresscodes en dergelijke, dus maak gebruik van hun expertise.