Tempus Fugit is geen horloge zoals de meeste die je op deze pagina’s tegenkomt. Dit unieke stuk, genomineerd voor de Grand Prix de l’Horlogerie 2022, vertelt niet alleen de tijd, maar vertelt de eigenaar ook het moment van zijn of haar overlijden.
“Wat je ziet is niet de tijd van je dood, maar de tijd van het leven dat je hebt verbruikt. Het geeft je een idee hoeveel tijd je nog hebt om je dromen, je ambities waar te maken,” aldus initiatiefnemer Benoît Dubuis. Volgens hem is het horloge dus geen morbide object, maar moet het fungeren als motivator om te leven. Met als resultaat een project dat de Grand Prix de l’Horlogerie nomineerde in de categorie Kalender & Astronomie.
Tien Millennia
Het prijskaartje? Omgerekend zo’n €383.000. Daarbij geeft ‘ie de tijd aan, maar wat is nu precies dat andere? Dit horloge is gekalibreerd naar je eigen levensverwachting, naar de tijd die je nog te leven hebt. Dit op basis van je eigen biometrische gegevens, genetische elementen en statistische algoritmen die deze gegevens integreren om tot een datum te komen. De ontwerpers vertellen ook dat er een chip met je eigen DNA ergens binnenin is te vinden.
Het geheel is gevat in een mechanisch uurwerk. Bijzonder is dat het geen halve wandklok is, maar een zeer bescheiden model van 39mm. Vanbinnen vind je, naast de tijd, een ‘seculiere kalender’ die in staat is om de uren, dagen en jaren af te tellen gedurende tien millennia.
In ieder geval tot het jaar 9999, rekening houdend met schrikkeljaren, seculiere jaren (één keer per eeuw is er geen schrikkeljaar) en quadriseculaire correcties van de Gregoriaanse kalender: een van de nokken van dit mechanisme zal dus pas om de 400 jaar in beweging komen.
Verborgen Boodschap
Achter de productie van dit horloge staat een bijzonder trio: dokter Benoît Dubuis van de Inartis Foundation (waarbij je het horloge kunt aanschaffen), voorzitter van de Zwitserse Academie voor Technische Wetenschappen, Dominique Renaud, een onvermoeibare pionier op horlogegebied en mede-oprichter van uurwerkmaker Renaud et Papi, en Julien Tixier; een jonge horlogeontwerper.
Vandaar de drie initialen bij de volledige naam: DRT Tempus Fugit. Op een site als deze gaat het te ver om op alle details in te gaan van deze Tempus Fugit. Weet wel dat het horloge nog een paar geheimen verbergt in zijn mechanische ingewanden. Wat als de teller op nul komt te staan? Althans, die van de theoretische levensverwachting of een moment dat je zelf instelt. Dan verschijnt er een boodschap voor de drager die hij of zij zelf kiest. Tot die tijd is het vooral het bewonderen van het geskeletteerde model, één die volgens de makers je vooral moet laten beseffen dat je alles uit je leven moet halen. Wij weten het nog niet zo goed…