Dit is het drukste eiland ter wereld (video)

Als je een zwak hebt voor idyllische en rustgevende eilandjes, sla dan Santa Cruz del Isolate even over.

Dit is namelijk het meest dichtbevolkte eiland ter wereld met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden.

Van een afstand is het in eerste instantie moeilijk om te bepalen wat Santa Cruz del Islote eigenlijk is. Het uit zee oprijzende eiland lijkt te drijven. Het is alsof je in een roman van Gabriel García Márquez stapt.

Santa Cruz – gelegen in de Colombiaanse San Bernardo-archipel in de Golf van Morrosquillo – ligt op een combinatie van verhoogde zeebodem en koraal. Het is één van de tien eilanden in de archipel. Het verhaal gaat dat vissers van de nabijgelegen eilanden de nacht doorbrachten op Santa Cruz en besloten daar permanent te blijven toen ze zich realiseerden dat er geen muggen waren. De lokale bevolking schrijft de muggenvrije omgeving toe aan de afwezigheid van mangroven en stranden.

Op het eiland voor de kust van Colombia wonen zo’n 1.200 mensen, wat het eiland per vierkante meter vier keer drukker maakt dan Manhattan, New York. Op het eiland zijn een school, twee winkels en een restaurant. Er is geen politie op het eiland, wat ook niet nodig is omdat alle bewoners elkaar kennen.

Lees ook: De 7 mooiste privé-eilanden voor deze zomer

Hoewel er geen officiële gegevens zijn, trekt het eiland dagelijks honderden toeristen, wat verdeeldheid onder de lokale bevolking veroorzaakt en bezorgdheid over het milieu doet rijzen. “Degenen onder ons die om het milieu geven, willen niet dat het eiland op deze manier op de markt wordt gebracht,” zegt bewoner Alexander Atencio, die 18 jaar lang leraar was op het eiland. “Roofzuchtig en buitensporig toerisme kan op de korte termijn economische voordelen opleveren voor de eilanden, maar zonder verantwoorde en ecologisch bewuste acties kan het tot toekomstige problemen leiden. Momenteel is er sprake van een onevenwichtigheid in het ecosysteem vanwege de beperkte capaciteit van de eilanden.”

Toch wordt het toerisme door veel eilandbewoners als een zegen gezien. Dagelijks komen er ongeveer 500 mensen naar Santa Cruz, voornamelijk uit grote Colombiaanse steden als Bogotá, Medellín en Cali. Hoewel er vier kleine hostels op het eiland zijn die plaats bieden aan ongeveer 20 personen, maken bezoekers doorgaans dagtochten vanuit Cartagena of Tolú, of overnachten ze op de nabijgelegen eilanden Tintipán en Múcura.