Dune: een fascinerende sciencefictionfilm die je in de bioscoop moet bekijken

De cinematografie van bekroonde regisseur Villeneuve is perfect voor het beroemde verhaal.

Entertainment
UNSPECIFIED - CIRCA 1970: Photo of Kris Kristofferson Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images
De man met de mooiste baard is niet meer
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Het ongebreidelde enthousiasme van Jeff...
Door Jorrit Niels

Sciencefiction-film Dune is dé reden om de bioscoop te bezoeken. Alhoewel ik er doorgaans voor kies om films te bezichtigen in de filmhuizen, raad ik je toch aan om Dune te bekijken in een zaal met een overdonderende geluidsinstallatie, het grootste en scherpste scherm en de comfortabelste wegzakstoelen. De ruim tweeëneenhalf uur durende film is een overweldigende zit die in optimale conditie moet worden beleefd.

Regisseur Denis Villeneuve staat bekend en wordt geroemd om zijn sciencefiction-films. Met Blade Runner 2049 uit 2017 sleepte hij twee Oscars binnen en zijn film Arrival van het jaar daarvoor won nog eens vier Academy Awards. De cinematografie in Dune is wederom indrukwekkend en de meeslepende beelden vragen om een Ultra HD (4K) scherm. Daarnaast gaan de geruchten dat filmmuzikant Hans Zimmer Christopher Nolans Tenet heeft afgeslagen om de muziek voor Dune te componeren. Tough call voor Zimmer, maar het leverde Dune een zinderende filmsoundtrack op die lang na de aftiteling in je hoofd blijft nagonzen. Bovendien is het geen overbodige luxe om comfortabel te zitten, aangezien de film de tweeëneenhalf uur overschrijdt. Kortom: premium bioscoopmateriaal. Want Dune kijken op tv is alsof je met een speedboot in een badkuip vaart, zei Villeneuve voor aanvang van de wereldpremière op het filmfestival van Venetië.

Dune is gebaseerd op het immens populaire sciencefiction boek van Frank Herbert uit 1965. Het eerste deel, dat sinds september in de Nederlandse bioscopen draait, beslaat het verhaal over de machtsverhoudingen van Paul Atreides, perfect gespeeld door de 25-jarige Timothée Chalamet. Paul is de erfgenaam van het huis Atreides en zijn vader Leto (Oscar Isaac) regeert over de planeet Caladan. Paul’s moeder, Lady Jessica (Rebecca Ferguson), traint hem om zijn telepathische krachten te beheersen. Huize Atreides krijgt de opdracht om de controle over de planeet Arrakis te nemen.

Arrakis is een lege woestijnplaneet met een genadeloos klimaat. Ook leven de zogeheten ‘worms’ in de woestijn, die meer dan 400 meter lang kunnen worden en doen denken aan een zanderige versie van The Kraken uit Pirates of the Caribbean. Levensgevaarlijk, maar de planeet is de enige plek waar het kostbare Spice kan worden geoogst. Op Arrakis wordt Leto verraden door de almachtige Keizer en het revaliderende huis Harkonnen. De Harkonnens, onder leiding van een zwevende en ietwat weerzinwekkende Stellan Skarsgård, halen groots uit naar de Atreides. Zo ontstaat er een gevecht om de waardevolle woestijnplaneet.

De planeet zelf wordt bewoond door de inheemse Fremen, een volk dat al lange tijd weet te overleven met water als belangrijkste valuta. Voor de bioscoopbezoeker staan de Fremen gelijk aan het mysterieuze gezicht van Fremen-lid Chani, gespeeld door Zendaya, dat af en aan in de koortsige visioenen van Paul verschijnt. Maar ook Javier Bardem, als Stilgar – de leider van de Fremen – belooft een groot onderdeel van het tweede deel van Dune te worden.

Fans van het boek vreesden voor een slechte verfilming, zoals al vaker is gebeurt. David Lynch probeerde in 1984 een verfilming te maken met het boek, maar zonder succes. Met de nieuwe variant op Dune zullen de fans niet anders dan tevreden moeten zijn. Enig puntje: het boek gaat een stuk dieper in op relevante maatschappelijke problemen (die ook in ’65 al speelden), zoals kapitalisme, genderongelijkheid en milieuproblematiek. In de nieuwste film komen daar flarden van terug, zoals de oorspronkelijke mannelijke planetologist Liet-Keynes die in Dune door een zwarte vrouw (Sharon Duncan-Brewster) wordt vertolkt. De film verspilt geen tijd aan onnodige dialogen en laat de beelden spreken. En dat lijkt de juiste keuze, want de cinematografie van Villeneuve is perfect voor het verhaal.

Dune: Part One is de officiële titel op het doek en filmstudio Warner Bros. heeft onlangs groen licht gegeven voor Part Two. ‘Dit is slechts het begin,’ zegt Chani in de slotscène van Dune. Laat deel twee maar komen!

Entertainment
UNSPECIFIED - CIRCA 1970: Photo of Kris Kristofferson Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images
De man met de mooiste baard is niet meer
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Het ongebreidelde enthousiasme van Jeff...
Door Jorrit Niels